Principală  —  IMPORTANTE   —   Șeful adjunct al IGP, despre…

Șeful adjunct al IGP, despre activitatea parcului de distracții din Orhei: „Au fost pornite 3 proceduri contravenționale cu privire la nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice”

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că unii reprezentanți ai administrației publice locale din raionul Orhei, dar și unii agenți economici din raion „încalcă abuziv legea, instigă cetățenii la nerespectarea măsurilor de protecție, chemând oamenii la încălcarea normelor de profilaxie și supun riscului viața și sănătatea acestora”. Șeful adjunct al IGP, Alexandru Bejan, susține că au fost pornite trei proceduri contravenționale cu privire la nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, ca rezultat al neglijării de către administrație a somațiilor privind activitatea parcului de distracții din Orhei.

Astfel, în contextul datelor îngrijorătoare prezentate de către autoritățile de sănătate publică la nivelul raionului Orhei, unde, doar pe parcursul ultimelor 3 zile au fost confirmate 290 de cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care 29 în rândul copiilor, reprezentanții IGP anunță că vor veni cu măsuri de constrângere orientate la conformarea cadrului național de prevederi privind regulile de prevenire a răspândirii COVID-19.

Am înaintat către localurile de agrement prescripții de neadmitere a încălcării prevederilor stabilite în Hotărârea CNESP nr. 2 din 20.01.2022. Am fost foarte consecvenți și în depunerea efortului de convingere a factorilor de decizie locali despre unele abuzuri pe care le admit atunci când prin interpretare a normei juridice emit decizii contrare cadrului legal național. Aceeași atitudine o vom păstra și în privința managerilor instituțiilor de învățământ din cadrul unității administrativ-teritoriale, unde zilnic continuă să se agraveze situația prin noi infectări ale cadrelor didactice și elevilor.

Menționez și situația privind activitatea parcului de distracții din Orhei, unde, ca rezultat al neglijării de către administrație a somațiilor, au fost pornite deja 3 proceduri contravenționale cu privire la nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice. Nici sesizarea pe marginea faptului dat a administrației publice locale nu a adus rezultatul scontat, context în care am intervenit pentru a stopa transformarea locației indicate de agrement în focar de răspândire a infecției COVID-19, prin limitarea accesului persoanelor pe teritoriul dat”, a declarat șeful adjunct al IGP, Alexandru Bejan, în cadrul unei conferințe de presă.

Responsabilii din cadrul IGP menționează că vor intensifica supravegherea respectării de către persoanele fizice și juridice a măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19, în conformitate cu rigorile stabilite anterior de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), dar și reieșind din noile restricții impuse.

Pe 26 ianuarie, IGP anunța că va investiga acțiunile membrilor Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) Orhei care marți, 25 ianuarie, s-au întrunit în ședință și au modificat parțial decizia în legătura cu desfășurarea procesului de învățământ. IGP a precizat atunci că a acumulat materialele de constatare în care sunt vizate persoane cu funcții de răspundere din cadrul Autorităților Publice Locale din Orhei și le-a remis Centrului Național Anticorupție (CNA).