Principală  —  IMPORTANTE   —   Secretarul de Stat al Sănătății…

Secretarul de Stat al Sănătății Cernelea, despre certificatul de vaccinare emis de R. Moldova: „Are toate elementele pentru a fi recunoscut internațional. Avem discuții cu Consiliul Europei pentru a decide tipul de QR code. Lucrăm la QR code”

Secretarul de Stat din Ministerul Sănătății Denis Cernelea a declarat luni că certificatul de vaccinare pe care l-au primit cetățenii R. Moldova la punctele de vaccinare, după ce s-au imunizat anti-COVID, are toate elementele necesare pentru a fi recunoscut în toate statele, iar în următoarele două zile autoritățile din Sănătate de la Chișinău au programată o discuție cu reprezentanții Consiliului Europei pentru a decide tipul de QR code care ar trebui să apară pe certificatele moldovenești de vaccinare pentru a fi valide în țările internaționale.

Secretarul Cernelea menționează că după ce, împreună cu europenii, va fi agreată o formulă de QR code, certificatele vor putea fi descărcate de pe platforma guvernamentală specializată.

„Certificatul de vaccinare emis de către colegii din cadrul punctelor de vaccinare, în principiu, are toate elementele și este recunoscut deja de mai mult timp în țările internaționale.

Pe parcursul zilei de astăzi sau de mâine urmează să avem o ședință cu colegii din cadrul direcției, din cadrul Consiliului UE, responsabilă de această direcție (privind certificatele de vaccinare), pentru a decide tipul de QR code pe care vom merge, pe care îl vom alege. Aproape, este totul finalizat, dacă vorbim de acea interconectare, dar certificatul de vaccinare deja de la crearea acestuia este valid și este agreat în țările internaționale fiind disponibil în cele trei limbi și cu toate elementele necesare.

 Imediat, pe parcursul următoarelor două zile, cum ne apreciem cu aspectele tehnice de QR code, inclusiv integrat, el va putea fi descărcat de pe platforma guvernamentală. Astăzi sau mâine avem planificată o ședință cu colegii din cadrul Consiliului UE pe acest segment”, a declarat Denis Cernelea, Secretar de Stat în Ministerul. Sănătății.

În contextul campaniei de vaccinare, Cernelea a menționat că în a doua jumătate a săptămânii viitoare, la Chișinău urmează să ajungă cele 100 620 de mii de doze de vaccin Pfizer din România, tot el declarând că spre sfârșitul lunii august ar putea ajunge în R. Moldova și prima parte din lotul de vaccin procurat în urma contractului încheiat de autoritățile de la Chișinău cu Pfizer.

La 8 iulie curent, Guvernul României a decis să doneze R. Moldova un nou lot de vaccin împotriva Covid-19. Donația anunțată constituie 100 620 de doze marca Pfizer-BioNTech. Despre asta a anunțat președinta R. Moldova, Maia Sandu, într-o postare făcută pe Facebook. Șefa statului a menționat că decizia de la București în legătură cu donația lotului de vaccin vine în urma discuției pe care a avut anterior cu prim-ministrul român, Florin Cîțu.

Tot Secretarul de Stat al Sănătății a menționat că miercuri, 14 iulie, vom avea rezultatele de la laboratorul din Germania, în legătură cu tulpina Delta.