Principală  —  IMPORTANTE   —   Se va muta Ilan Șor…

Se va muta Ilan Șor în Federația Rusă? Declarațiile fostului deputat fugar pentru presa afiliată Kremlinului

Foto: shok.md

Fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a comentat pentru presa afiliată Kremlinului, RIA Novosti, posibilitatea de a se muta în Rusia, spunând că ar putea lua în considerare această opțiune.

„Vom vedea. După cum știți, copiii mei și soția mea locuiesc aici”, a spus Șor pentru sursa citată.

Ilan Șor a părăsit pe 1 februarie teritoriul Israelului. Șeful Interpol, Viorel Țențiu, a delcarat pentru TV8 că R. Moldova a expediat o solicitare Federației Ruse prin care a cerut reținerea și extrădarea lui Ilan Șor. Deocamdată nu este clar în ce țară se află acum fostul deputat fugar. Șeful Interpol, Viorel Țențiu, nu a răspuns apelului ZdG pentru o precizare în acest sens.

„După ce Șor a confirmat că este în Federația Rusă, la adresa Rusiei s-a transmis din nou o solicitare pentru a ne confirma că Șor s-ar afla în Rusia și am solicitat expres să fie localizat, reținut pentru ulterioara extrădare a acestuia în R. Moldova. De asemenea, a fost sensibilizat din nou secretariatul general pentru a ne ajuta să convingem autoritățile Federației Ruse să procedeze întocmai conform prevederilor actelor adoptate în cadrul organizației. Noi cunoaștem că Federația Rusă este membru al Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei Criminale”, a spus Țentiu.

llan Șor, liderul fostului partid „Șor”, care a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după căderea regimului Plahotniuc, a fost condamnat, pe 13 aprilie 2023, de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Conform Procuraturii Anticorupție, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii.

Pe 8 februarie 2024, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a venit cu precizări în legătură cu fostul deputat fugar Ilan Șor, care se ascunde în Israel pentru a nu-și ispăși pedeapsa cu închisoarea. Acesta ar fi părăsit de cinci ori teritoriul israelian, unde este cetățean, dar fără să fie reținut în statele în care a ajuns. În prezent, Șor, cetățean al Statului Israel, este căutat la nivel internațional pe canalele INTERPOL, cu scopul arestării și extrădării.

Ultima traversare oficială a frontierei de stat de către Șor a avut loc la data de 17 august 2018, pe sensul de intrare în R. Moldova.

„(…) Potrivit informației oficiale disponibile în ultima perioadă, începând cu luna noiembrie 2023, Șor circulă și are diverse întrevederi cu oficiali din alte state, în special din Federația Rusă, fapt despre care urmăritul comunică personal în postări publicate pe rețelele de socializare”, relatau anterior oamenii legii.

Șor a plecat din R. Moldova în iunie 2019, imediat după căderea regimului Plahotniuc, iar de atunci se află în Israel. Șor are și cetățenia acestui stat, care, conform Constituției, nu-și extrădează cetățenii. Deși a fost deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.