Principală  —  IMPORTANTE   —   Scrisoare expediată Ministerului Energiei de…

Scrisoare expediată Ministerului Energiei de șeful Moldovagaz. La ce preț ar fi vândut Gazprom gaze naturale R. Moldova în luna octombrie

Sursa foto: Inquam Photos

Prețul gazelor naturale anunțat de concernul rus Gazprom pentru luna octombrie constituie 795,87 de dolari per mia de metri cubi, pentru malul drept al Nistrului. Datele se conțin într-o scrisoare expediată Ministerului Energiei al R. Moldova de președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban. Documentul a fost publicat joi, 26 octombrie, de Alexandru Slusari, membru al Consiliului de administrație al companiei de stat Energocom.

Conform fostului deputat Alexandr Slusari, pentru trimestru IV al anului 2023, concernul rus ar fi vândut malului drept al Nistrului gaze naturale la prețul de 820 de dolari pentru mia de metri cubi. Asta în cazul în care compania de stat Energocom nu ar fi procurat gaze naturale de la companii europene.

„Prețul direct de la Gazprom pentru trimestru IV este 820 dolari pentru 1000 metri cubi. Apropo, Vadim Ceban public nu l-a anunțat. Acest preț corespunde cu tariful de peste 21 de lei pentru metru cub. Cu devieri financiare cred că ar fi peste 23 de lei. Mai are cineva întrebări despre prețuri bune directe, intermediari, molecule rusești în gaze?”, a spus Slusari într-o postare pe Facebook.

Sursa doc: Alexandr Slusari/ Facebook

Într-o postare pe contul său de Telegram, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat că este „inacceptabilă” publicarea corespondenței oficiale dintre „Moldovagaz” SA și Ministerul Energiei al R. Moldova.

„(…) Aceste acțiuni reprezintă nu doar o dovadă de neprofesionalism, ci și o sursă gravă de riscuri reputaționale pentru instituțiile responsabile de securitatea energetică a țării”, a spus el.

În iunie 2023, SA Energocom informa că a semnat un contract de furnizare a gazelor naturale cu SA Moldovagaz, ce prevede tranzacționarea unui volum total de circa 480 milioane metri cubi de gaze până la sfârșitul anului 2023, la un preț mediu ponderat preliminar de aproximativ 600 de dolari/ 1000 metri cubi. „Prețul diferă în fiecare lună”, preciza compania.

„Această acțiune face parte din Planul de măsuri pentru pregătirea de iarnă 2023-2024, proiect de hotărâre de Guvern aflat în consultări publice. Totodată, purtăm discuții în ce privește vânzarea-cumpărarea gazelor naturale pentru perioada ianuarie-martie 2024”, se arată în comunicatul publicat de Energocom.

Moldovagaz achiziționează gaze naturale de la Energocom din luna decembrie 2022, conform dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Energocom a achiziționat, în perioada septembrie-octombrie, aproximativ trei milioane MWh de gaze naturale (aproximativ 280 milioane m3) de la 7 companii diferite, la trei puncte de livrare diferite, conform unui comunicat de presă emis de societatea pe acțiuni deținută de stat.