Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Scrisoare deschisă la CFM. Angajații…

Scrisoare deschisă la CFM. Angajații cer intervenția ministrului

Angajații Gării Feroviare Chișinău au trimis o scrisoare deschisă în adresa lui Vasile Botnari, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, prin care-și manifestă îngrijorarea pentru faptele din cadrul Căilor Ferate ale Moldovei.

Vedeți mai jos scrisoare angajaților Gării Chișinău. În următoarea perioadă, mai multe structuri ale CFM amenință cu proteste, pentru că angajații nu și-au primit salariile de mai multe luni.

„Noi, lucratorii garii feroviare or.Chisinau ne manifestam ingijorarea fata de ceea ce se intimpla la IS ,,Calea Ferata din Moldova”, si anume din aceasta cauza am decis sa Va scriem aceasta scrisoare cu speranta ca se vor lua careva masuri fata de conducerea IS,, Calea Ferata din Moldova”.

Dupa ce a fost schimbata conducerea de virf la IS ,, Calea Ferata din Moldova” pe care nu o deplingem, in urma impartelii meschine a functiilor, la Gara Feroviara Chisinau si inclusiv la Calea Ferata in general s-a inceput o adevarata teroare si o presiune de nedescris, de parca lucram cu totii la firma personala a cuiva, dar nu la stat. Persoanele profesioniste in lucrul lor sunt eliberati din functii si sunt numiti in locul lor incompetenti (rude,prieteni etc.) care la angajare in functiile de virf potrivit Regulamentului Feroviar Intern, ei sunt obligati sa treaca careva conditii,teste de evaluare a cunostintelor etc. ( de ex. 3 ani de lucru in cadrul intreprinderii ori examinare la angajare conform Ordinului 3/N a Directorului General).

Astfel, dupa numirele ilegale in functie a sefului serviciului transport calatori Bocsanean Ion, a vicedirectorului general pe securitate Axentiev Eugeniu si a primului sef adjunct al garii feroviare Chisinau Garbuz Corneliu, s-a inceput o adevarata hartuire a lucratorilor Garii Feroviare Chisinau si nu numai, unii fiind sanctionati disciplinar, iar altii sunt eliberati din functii pe articol fara temei juridic, in locul lor sunt angajati rudele si prietenii lor. Zilnic lucratorii care si asa au salarii mizere sunt chemati la ei fiind numiti cu cuvinte necenzurate hoti fara a avea careva probe fata de ei si sunt amenintati cu eliberari din functii in urmatoarele perioade.

Astfel in lunile martie-iunie 2015, casierii garilor, cit si casierii de bilete in tren sunt testati de comisia de evaluare a cunostintelor din care face parte si prim sef adjunct al garii feroviare Chisinau care personal nu a trecut nici-o testare pina in prezent?! Mai mult ca atit, in aceasta comisie nu face parte nici un membru de sindicat care sa apere lucratorul fata de o persoana care este ilegal in aceasta comisie si care isi bate joc de casieri care au cite 20-30 de ani lucrati in aceasta functie.
In continuare tinem sa va informam ca in luna iulie 2015 va avea loc examinarea sefiilor de gara, iar de pe acum s-a pornit hartuirea lor. Astfel, seful garii Balti a fost impus prin amenintari sa se elibereze din functie pe 28.05.2015, ca mai apoi sa fie suspendat din functie de pe 01.06.2015 fara un motiv real seful garii feroviare Chisinau. Se vehiculeaza la Calea Ferata ca s-a pus scopul de a sanctiona disciplinar ori elibera inainte de testare sefii de gara care nu sunt pe placul conducerii ca sa aiba o reputatie negativa la examinare.

Cum Dle Ministru se mai poate de lucrat intr- o asemenea ambianta? Asa bataie de joc nu a fost nici pe timpul comunistilor! Va rugam sa tineti cont de problemele cu care se confrunta lucratorii Garii Feroviare prin care au fost expuse in aceasta scrisoare, care va fi publicata si in presa in cel mai scurt timp. Prin urmare, rugam interventia D-stra pentru ca acesti incompetenti sa fie eliberati din functiile detinute pentru neindeplinirea obligatiunilor de serviciu si anume necorespunderea functiilor date”.

Cu respect,
Colectivul garii, care pentru ca sa nu fie urmariti disciplinar, de aceea va scriem in forma de anonimat.