Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldovagaz anunță că a întors…

Moldovagaz anunță că a întors o parte din împrumutul luat de la Energocom, în toamna anului 2022, pentru achitarea datoriilor față de Gazprom

Imagine simbol

Compania „Moldovagaz” a întors SA „Energocom” o parte din împrumutul total în valoare de 1 miliard 50 de milioane de lei, contractat în toamna anului 2022 pentru achitarea datoriilor către Gazprom pentru consumul de gaze. Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat, pe 21 martie, că Energocomului i-a fost întoarsă suma de 600 de milioane de lei. 

Potrivit lui Vadim Ceban, plata integrală a împrumutului este programată pentru sfârșitul lunii aprilie.

Concernul rus Gazprom a anunțat, pe 4 octombrie 2022, că va sista livrarea de gaze naturale R. Moldova, „în cazul încălcării obligațiunii privind achitarea gazului până la 20 octombrie 2022”. Reprezentanții companiei spuneau că, pe parcursul anului 2022, Moldovagaz „a încălcat în mod regulat prevederile contractului privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a cerut în mod repetat Gazpromului să atenueze obligațiile contractuale privind volumul livrărilor de gaze”.

Atunci, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o decizie potrivit căreia SA „Energocom” urma să acorde un împrumut în sumă de un miliard 50 de milioane de lei SA „Moldovagaz”, fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale companiilor, „pentru asigurarea securității energetice și continuarea furnizării de gaze naturale”.

Împrumutul a fost oferit în următoarele condiții obligatorii:

  • Suma împrumutului: 1 050 de milioane lei moldovenești (MDL);
  • Debursarea sumei: 20 octombrie 2022, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj;
  • Data scadentă a împrumutului: 1 mai 2023;
  • Dobânda: egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (21,5% anual);
  • Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii: gajarea integrală, în favoarea SA „Energocom”, a cotei de 100% a SA „Moldovagaz” în capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” împreună cu orice active transmise în gestiunea economică către aceasta de către SA „Moldovagaz”, conform contractului de gaj cu formulă executorie.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, pe atunci Andrei Spînu, declara: „Simplu, am oferit un împrumut și am luat în gaj sistemul de transport de gaze al țării. Această decizie va permite achitarea integrală de către Moldovagaz către Gazprom a consumului de gaz pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie”.