Principală  —  IMPORTANTE   —   Rusia reia importurile produselor moldovenești…

Rusia reia importurile produselor moldovenești doar din raionul Orhei. Ce spune Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

Imagine-simbol

Federația Rusă reia, din 7 octombrie, importurile fructelor și legumelor moldovenești doar din raionul Orhei. Decizia a fost luată de Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, „Rosselhoznadzor”, care menționează într-un comunicat că a ales trei întreprinderi din raion, în produsele cărora „nu au fost depistate obiecte de carantină”.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Daniela Turculeț, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), a declarat că este o „decizie unilaterală și nu a fost consultată cu MAIA și nici cu ANSA”.

„Decizia aparține Rosselhoznadzor-ului, la fel ca și interzicerea importului de produse vegetale din țara noastră (…). Mai mult decât atât, în urmă cu trei săptămâni, echipa ministerială împreună cu Agenția Naționale pentru Siguranța Alimentelor și cu Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse în R. Moldova au demarat lucrări de deblocare a situației”, a declarat Turculeț.

Potrivit Rosselhoznadzor, GT Petru Maler, SRL Laur matei și SRL Rusmiliud sunt întreprinderile din raionul Orhei care vor putea exporta produse moldovenești în Rusia.

„(…) Importurile provenite de la cele trei întreprinderi moldovenești vor face obiectul unui control de laborator sporit. În cazul în care se va confirma siguranța fitosanitară a produselor importate din raionul Orhei, Rosselkhoznadzor va lua în considerare extinderea listei întreprinderilor agricole în viitor”, se arată în comunicat.

Gospodăria Țărănească Petru Maler a fost fondată în aprilie 2018, în Susleni, Orhei, avându-l ca administrator pe Petru Maler. SRL Laur Matei a fost înregistrată în 1993, iar SRL Rusmiliud a fost înregistrată în 1997 în Jora de Mijloc, Orhei, avându-l ca administrator pe Mihail Savin.

În septembrie, secretarul de stat al MAIA, Vasile Șarban, directorul ANSA, Radu Musteață, și reprezentantul comercial al Federației Ruse în R. Moldova, Vladislav Darvai, au efectuat o vizită de inspectare a unui agent economic (cu o experiență de export către Federația Rusă din anul 2004), a cărui producție agricolă de origine vegetală a fost inclusă în lista de notificări, remisă de organul de control fitosanitar al Federației Ruse privind depistarea obiectelor de carantină fitosanitară.

În rezultat, reprezentanții ministerului au concluzionat că au fost respectate „toate cerințele și criteriile față de protecția integrată a plantelor”.

Pe 11 august, MAIA a recepționat notificarea autorităților din Federația Rusă prin care se anunța că, începând cu data de 15 august, va fi interzis importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale R. Moldova, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului. Totodată, autoritățile anunțau că urmau să discute cu Ambasada Federației Ruse la Chișinău „pentru a identifica soluții”.

Anterior, conducerea ANSA a declarat că sunt deschiși pentru dialog cu instituțiile de control fitosanitar din Federația Rusă, „în scopul îmbunătățirii clarității și realizării unui schimb de informații extins”.

Rosselhoznadzor a anunțat că din 15 august limitează temporar importul în Federația Rusă a produselor vegetale, incluse în lista de carantină, din 31 de raioane ale R. Moldova, unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și orașele Chișinău și Bălți, „pentru a proteja teritoriul Federației Ruse de pătrunderea și răspândirea obiectelor de carantină”.

Potrivit Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, motivul introducerii restricțiilor a fost depistarea repetată a „obiectelor de carantină periculoase” în produsele moldovenești care intră în Rusia.