Rezultatul investigațiilor. Ce a cauzat intoxicația copiilor de la gimnaziul din comuna Tohatin

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a făcut publice rezultatele investigațiilor efectuate după ce zece elevi de la un gimnaziu din comuna Tohatin au fost internați în spital cu semne de intoxicație alimentară. Potrivit ANSP, la investigarea probelor biologice de la copiii care au fost afectaţi, s-a identificat infecția cu norovirusuri, care a și fost cauza îmbolnăvirilor.

Norovirusurile sunt un grup de virusuri foarte contagioși care cauzează vome și diaree. Norovirusurile se transmit fie direct, de la persoană la persoană, pe calea fecalo-orală, sau posibil aerogenă (prin picături), fie indirect, prin alimente contaminate, apă și suprafețe de mediu, ca rezultat al nerespectării măsurilor de igienă, îndeosebi nespălării mâinilor după frecventarea WC.

Într-un comunicat de presă publicat de ANSP, se menționează că au fost prelevate și probe din apa de la blocul alimentar al instituției unde copiii s-au intoxicat. Rezultatele au confirmat prezența coligafilor în apă, acest fapt fiind un indicator sanitar ce denotă o eventuală prezență a unor virusuri în apă.

La 5 martie curent, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii au fost internați 10 copii, cu vârstele cuprinse între 7-15 ani, cu semne de intoxicație alimentară, 2 dintre ei fiind internați în secția reanimare, starea lor de sănătate fiind gravă, dar stabilă. La internare copii prezentau vomă, diaree, febră și semne de toxico-infecție alimentară. Copii primesc tratament necesar și sunt sub supravegherea medicilor.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *