Principală  —  IMPORTANTE   —   Reprezentanții Guvernului, despre acuzațiile primarului…

Reprezentanții Guvernului, despre acuzațiile primarului Ion Ceban în adresa autorităților centrale: „Menținerea unui ton respectuos față de toți participanții la discuția publică este crucială”

Sursa foto: mfa.gov.md

Toate calificativele disprețuitoare din partea primarului capitalei, Ion Ceban, în adresa cetățenilor care-și exprimă nemulțumirea în legătură cu modul de gestionare ineficientă a intemperiei deteriorează relația dintre administrația locală și cetățeni, afirmă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Reprezentanții Guvernului au venit cu un comentariu la acuzațiile recente ale primarului general în adresa autorităților centrale.

„(…) Menținerea unui ton respectuos față de toți participanții la discuția publică este crucială pentru consolidarea încrederii cetățenilor. Fie că vorbim de autorități locale sau centrale.

Cu toate acestea, și aici vorbim pe fapte, în lipsa unor solicitări formale de ajutor din partea Primăriei Chișinău, polițiștii, salvatorii, carabinierii, medicii și alți angajați ai statului au ajutat toți cetățenii care s-au aflat în dificultate pe întreg teritoriul țării, inclusiv la Chișinău. Despre aceasta primarul general poate afla în comunicarea publică transparentă și desfășurată a autorităților centrale de la constituirea Centrului de dirijare a situațiilor excepționale.

Este esențial spre binele comunității, ca politicienii să recunoască greșelile, să nu dezinformeze opinia publică și să nu să se plaseze în centrul atenției în perioade de criză”, a spus Daniel Vodă într-o postare pe Telegram.

Marți, 9 ianuarie, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a calificat drept „prostălani” persoanele care au criticat activitatea Primăriei și a instituțiilor municipale în contextul ninsorii care a căzut în capitală, pentru mai puțin de 24 de ore, și a cauzat suspendarea circulației transportului public, făcând dificilă deplasarea prin oraș.

Edilul capitalei a scos în evidență că autoritățile locale „nu au armată” și nici poliție.

„Lumea trebuie să știe că efortul nostru și intervențiile au loc în condiții diferite decât posibilitățile la nivel național. Noi nu avem armată, nu avem poliție. Avem muncitori care sunt în ture obișnuite, nu doar atunci când avem situații de criză.

Am văzut tot felul de „prostălani” care comentează în spațiul public diferite lucruri și îndrugă verzi și uscate, începând de la foști primari, pe care îi prindea zăpada pe neprins de veste pe la 15 ianuarie, și alți experți care stau pe sobă și joacă „bilot”. Angajații și muncitorii subdiviziunilor noastre sunt și ei oameni care lucrează în ture și se face maximum posibil, inclusiv cu cei din domeniul privat.

În general, nu știu de ce avem nevoie de armată, cu cheltuieli de 35 de milioane pentru tot felul de zone pe la Băcioi, dacă nu am văzut niciun lucrător din armată implicat în acțiuni de deszăpezire. Apropo, „țipălăii” de la PAS vin în fața Primăriei, să le dați câte o lopată și instrucțiuni cum se ține o lopată în mână”, a declarat Ion Ceban în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei Chișinău.

Inspectoratul General de Poliție (IGP) a publica luni și marți mai multe secvențe video din capitală, în timp ce oamenii legii ajutau șoferii.

Pe strada Studenților, din capitală, între sectorul Rîșcani și Ciocana, a avut loc un accident în lanț luni, 8 ianuarie. Potrivit imaginilor publicate pe rețelele de socializare, un automobil Hyundai a alunecat zeci de metri, până a lovit alte câteva mașini oprite pe drum.

Clipul video a fost făcut public de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Alex Trubca, care susține că porțiunea de drum a fost „patinoar” și la ultima ninsoare.

Circulația transportului public din Chișinău a fost reluată în dimineața zilei de marți, 9 ianuarie. Totuși, astăzi și miercuri troleibuzele și autobuzele vor circula conform orarelor de duminică, „cu mici ajustări”.