Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ion Ceban, despre criticele aduse…

Ion Ceban, despre criticele aduse autorităților municipale în contextul ninsorii: „Am văzut tot felul de prostălani care comentează”

Sursa: ZdG

Primarul general al municipiului Chișinău Ion Ceban a calificat drept „prostălani” persoanele care au criticat activitatea Primăriei și a instituțiilor municipale în contextul ninsorii care a căzut în capitală, pentru mai puțin de 24 de ore, și a cauzat suspendarea circulației transportului public, făcând dificilă deplasarea prin oraș.

Edilul capitalei a scos în evidență că autoritățile locale „nu au armată” și nici poliție.

„Lumea trebuie să știe că efortul nostru și intervențiile au loc în condiții diferite decât posibilitățile la nivel național. Noi nu avem armată, nu avem poliție. Avem muncitori care sunt în ture obișnuite, nu doar atunci când avem situații de criză.

Am văzut tot felul de „prostălani” care comentează în spațiul public diferite lucruri și îndrugă verzi și uscate, începând de la foști primari, pe care îi prindea zăpada pe neprins de veste pe la 15 ianuarie, și alți experți care stau pe sobă și joacă „bilot”. Angajații și muncitorii subdiviziunilor noastre sunt și ei oameni care lucrează în ture și se face maximum posibil, inclusiv cu cei din domeniul privat.

În general, nu știu de ce avem nevoie de armată, cu cheltuieli de 35 de milioane pentru tot felul de zone pe la Băcioi, dacă nu am văzut niciun lucrător din armată implicat în acțiuni de deszăpezire. Apropo, „țipălăii” de la PAS vin în fața Primăriei, să le dați câte o lopată și instrucțiuni cum se ține o lopată în mână”, a declarat Ion Ceban în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei Chișinău.

Inspectoratul General de Poliție (IGP) a publica luni și marți mai multe secvențe video din capitală, în timp ce oamenii legii ajutau șoferii.

Pe strada Studenților, din capitală, între sectorul Rîșcani și Ciocana, a avut loc un accident în lanț luni, 8 ianuarie. Potrivit imaginilor publicate pe rețelele de socializare, un automobil Hyundai a alunecat zeci de metri, până a lovit alte câteva mașini oprite pe drum.

Clipul video a fost făcut public de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Alex Trubca, care susține că porțiunea de drum a fost „patinoar” și la ultima ninsoare.

Circulația transportului public din Chișinău a fost reluată în dimineața zilei de marți, 9 ianuarie. Totuși, astăzi și miercuri troleibuzele și autobuzele vor circula conform orarelor de duminică, „cu mici ajustări”.

„Atât pe parcursul zilei de ieri cât și pe parcursul nopții, mai multe troleibuze au circulat pe străzile capitalei pentru evitarea depunerii chiciurei pe rețeaua pe contact. În timpul zilei, se pot atesta întârzieri de la orarul stabilit, staționări sau redirecționări. Serviciile de intervenție sunt active pe mai multe tronsoane de drum. Personalul liniar este la dispoziția publicului călător pentru a oferi informații despre redirecționări sau staționări inopinate.

Călători, vă rugăm să fiți atenți la orarele modificate și să luați în considerare posibilele întârzieri. De asemena, încurajăm călătorii să utilizeze aplicațiile mobile și hărțile GPS disponibile pentru a monitoriza în timp real circulația transportului”, au transmis autoritățile municipale.

Circulația transportului public din Chișinău a rămas sistată până la sfârșitul zilei de luni, 8 ianuarie. Potrivit reprezentanților Primăriei municipiului Chișinău, decizia a fost luată „pentru siguranța călătorilor”.

Luni, la ora 11, Comisia Situații Excepționale din Chișinău (CSEC) anunțase că, până la ora 16:00, va fi sistat transportul public, cu excepția celor cu scop tehnic de intervenție.

În plus, a fost anunțată sistarea activității școlilor și grădinițelor pe parcursul a două zile, până pe 11 ianuarie.

Decizia este luată din cauza ninsorilor abundente care cad pe tot teritoriul R. Moldova.

Tot luni, CSEC a decis să sisteaze și activitatea instituțiilor publice, cu excepția celor implicate în deszăpezire și înlăturarea ghețușului, celor din sănătate și a celor aflate în serviciul persoanelor care se află în situații de risc.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a actualizat marți, 9 ianuarie, informațiile privind avertizările meteorologice. Astfel, a fost emis cod galben privind scăderea temperaturii, pentru 10 ianuarie.

Luni, a intrat în vigoare un cod galben de schimbarea bruscă a vremii. Astfel, codul portocaliu, care urma să fie valabil până miercuri, 10 ianuarie, a fost modificat în cod galben, pe întreg teritoriul țării.