Reportaj foto/ Marele poet Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 84 de ani

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta, în familia lui Pavel şi Eudochia Vieru. Astăzi se împlinesc 84 de ani de la nașterea marelui poet − unul dintre inițiatorii şi liderii mişcării de renaştere naţională.

„Grigore Vieru a fost un compozitor, un compozitor care nu a făcut muzică. Dacă făcea carte muzicală, sunt sigur că el ar fi devenit un mare compozitor. Dumnezeu a fost zgârcit cu el. Era bine dacă îi dădea carte muzicală, dacă îi mai dădea o viață, în care să devină și compozitor”, a scris pe pagina sa de Facebook compozitorul Eugen Doga.

Soţia regretatului poet, Raisa Vieru, colegi de breaslă, prieteni și iubitori ai creației lui Vieru l-au omagiat pe poet prin depuneri de flori la bustul scriitorului de pe Aleea Clasicilor.

„Astăzi este ziua de naștere a lui Grigore Vieru. Grigore Vieru care ne-a iubit pe toți. Grigore Vieru care a avut o dragoste deosebită față de colegii lui mai tineri. El se bucura întotdeauna atunci când apărea un talent autentic. Pentru noi, colegii lui mai tineri, dar și prietenii lui, este o mare bucurie că am fost contemporani cu el. El, bineînțeles, constituie pentru noi un model − în primul rând un model moral, un model de scriitor implicat totalmente în viața cetății. El a cântat ca nimeni altul frumusețea limbii române, idealurile noastre românești, idealul de unire, de reunificare cu Patria-mamă”, a spus scriitorul Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.


Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României”, iar câteva şcoli din R. Moldova, un bulevard din orașul Chişinău şi o stradă din Iaşi poartă numele lui Grigore Vieru. Anul 2015 a fost consacrat memoriei marelui poet.

Pe data de 18 ianuarie 2009, poetul Grigore Vieru s-a stins din viață, în urma unui tragic accident rutier.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Lider Moldovan

  Da chiar bine, că ați publicat fotografia DIHORULUI cu votul MIXT. Chiar îmi era dor de el! Și-a digerat MIZA și arată binișor la cei 71 de ani neîmpliniți ai săi. S-a îngrășat, ROTOFEIUL!

  După alegerile de la sfârțitul lunii vom vedea RODUL muncii sale de CANALIE în favoarea UZURPATORULUI Talpa Iadului de Moldova Plahotniuk. Și cum o să-l mai blestem, cum o să-l blestem, o să-l blestem… Dacă dă Domnul și se împlinește nu mai apucă sfârșitul anului…

 2. Flaviu Baghiu

  DIHORUL DABIJA

  Dihorul bătrân Dabija
  Cu mixtul luat-a miza,
  Talpa Iadului Plahotniuk
  Și-a făcut mic pașalâc.

  Dihorul bătrân Dabija
  Morsoacă-n vizuină miza,
  Talpa Iadului Plahotniuk
  Poporulu-i face belciug.

 3. Elena

  As vrea sa spun ca nu prea-mi pasa, Ca ai plecat fara intors, Caci casa-i casa,masa-i masa, Si totul e asa cum si a fost. Dar totusi simt pustietate,Ceva in piept nu e asa,Ceva acolo nu-mi da pace, De parca mi-ar lipsi ceva.
  Te-ai dus,pacat,eu am pierdut, Onatiune te va plange, Chiar cel ce n-a-nteles acum, Ntelesul maine-l va ajunge. La fel ca tine nu e nimeni, Tu ai fost asa cum esti doar tu, Si tot ce ai lasat in urma, Pe veacuri ne va fi acum. Vom incerca sa te-ntelegem, Sa te citim amanuntit, Prin randuri scrise sa alegem, Tot ce-ai avut de-mpartasit. Lui Grigore Vieru

 4. Adrian Candu

  MULȚUMIM PENTRU PACE

  Mama pâine alba coace,
  Noi zburdam voios,
  Pentru pace, pentru pace
  Multumim frumos.

  Tata fluiere ne face,
  Noi cântam duios.
  Pentru pace, pentru pace
  Multumim frumos.

  Înfloresc în jur copacii,
  Ceru-i luminos.
  Pentru pace, pentru pace
  Multumim frumos.

  Este complicat de vorbit despre poezie. Cu atât mai mult despre poezia PENTRU COPII. Da, copiilor poate să le placă. Pe dânși-i ușor de mințit și într-adevăr lor, nici nu le trebue TOT ADEVĂRUL.

  Dar, oare la timpul respectiv, în plină debandadă RĂZBOINICĂ a URSS-ului, după INCURSIUNEA SÂNGEROASĂ a IMPERIULUI RĂULUI în Ungaria în 1956 sau cea din Cehoslovacia din 1968, aceste versuri nu pot fi destinate, decât doar COPIILOR și moldovenilor infantili?

  Înțeleg, că merg CONTRA CURENTULUI și va urma reacția de rigoare a patrioților. Dar ăsta-i adevărul, pentru mine Grigore Vieru este UN POET PENTRU COPII și un INFANTIL în politică, ca și fecioru-său Călin, de altfel.

  Da, într-adevăr nu-i cunosc îndeajuns opera poetului Grigore Vieru. Poate, că trebuia s-o citesc mai mult și nu doar ocazional, dar nu l-am citit mai mult, findcă nu-mi plăcea. I-am citit ceva mai mult pe Mihai Eminescu, Paul Verlaine, Charles Baudelaire, Alexandr Pușkin, Mihail Lermontov, Vladimir Maiakovsky și asta e… Sunt gata, ca PATRIOȚII să mă facă OU CU OȚET!

  P.S. De asta MOLDOVENII au pus pe ALEEA CLASICILOR un poet pentru copii, fiindcă ei însuși sunt niște INFANTILI, căroră le-o trage cumătrul Plahotniuk?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *