Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reportaj foto/ Marele poet Grigore…

Reportaj foto Marele poet Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 84 de ani

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta, în familia lui Pavel şi Eudochia Vieru. Astăzi se împlinesc 84 de ani de la nașterea marelui poet − unul dintre inițiatorii şi liderii mişcării de renaştere naţională.

„Grigore Vieru a fost un compozitor, un compozitor care nu a făcut muzică. Dacă făcea carte muzicală, sunt sigur că el ar fi devenit un mare compozitor. Dumnezeu a fost zgârcit cu el. Era bine dacă îi dădea carte muzicală, dacă îi mai dădea o viață, în care să devină și compozitor”, a scris pe pagina sa de Facebook compozitorul Eugen Doga.

Soţia regretatului poet, Raisa Vieru, colegi de breaslă, prieteni și iubitori ai creației lui Vieru l-au omagiat pe poet prin depuneri de flori la bustul scriitorului de pe Aleea Clasicilor.

„Astăzi este ziua de naștere a lui Grigore Vieru. Grigore Vieru care ne-a iubit pe toți. Grigore Vieru care a avut o dragoste deosebită față de colegii lui mai tineri. El se bucura întotdeauna atunci când apărea un talent autentic. Pentru noi, colegii lui mai tineri, dar și prietenii lui, este o mare bucurie că am fost contemporani cu el. El, bineînțeles, constituie pentru noi un model − în primul rând un model moral, un model de scriitor implicat totalmente în viața cetății. El a cântat ca nimeni altul frumusețea limbii române, idealurile noastre românești, idealul de unire, de reunificare cu Patria-mamă”, a spus scriitorul Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.


Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României”, iar câteva şcoli din R. Moldova, un bulevard din orașul Chişinău şi o stradă din Iaşi poartă numele lui Grigore Vieru. Anul 2015 a fost consacrat memoriei marelui poet.

Pe data de 18 ianuarie 2009, poetul Grigore Vieru s-a stins din viață, în urma unui tragic accident rutier.