Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Regimentul nemuritor” contestat de către…

„Regimentul nemuritor” contestat de către victimele războiului din 1992

Acțiunile „Regimentului nemuritor” care, potrivit iregiment.com, este „mișcare publică civil-patriotică menită să comemoreze generația Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, sunt contestate în acest an de către un grup de combatanți și de persoane refugiate din stânga Nistrului, în urma războiului din anul 1992. 

Așa cum, în ultimii ani, reprezentanții mișcării „Regimentul nemuritor”, filiala R. Moldova, organizează acțiuni de comemorare a celor care au luptat pe fronturile războiului doi mondial, afișând pozele ostașilor sovietici și purtând lozinci cu date despre război, cei care se consideră victime sau descendenți ai victimelor ocupației sovietice au decis ca, în acest an, să reamintească publicului adevăratele statistici ale genocidului comis de autoritățile sovietice în Moldova din stânga Prutului.

Lozincile pregătite pentru acțiunea preconizată să aibă loc pe 9 mai conțin date despre cetățenii din Moldova sovietică, mobilizați în armată, pentru a participa la luptele din războiul pentru apărarea patriei. Potrivit datelor oficiale, 268 de mii de de moldoveni au participat în luptele celui de-al doilea Război Mondial. Dintre aceștia, aproximativ 69.400 de mii nu s-au mai întors de la război. 

Potrivit lui Dumitru Iancev, activist civic, unul dintre inițiatorii acțiunii, în cadrul protestului de la 9 mai participanții vor aminti și despre alte victime ale regimului comunist de ocupație. „Potrivit unor date istorice, în anii 1920-1951, în RASSM și RSSM, pentru presupuse „crime politice” au fost condamnați 31677 de oameni, dintre care, un număr de 5 mii de persoane au fost condamnate la moarte. Alte 3 mii au decedat în pușcării și izolatoare”, amintește Iancev, precizând că, în timpul celor trei valuri de deportări din iunie 1941, iulie 1949 și 1 aprilie 1951, circa 60 de mii de persoane au fost deportate. Potrivit statisticilor oficiale, numărul victimelor ocupației sovietice constituie 300 de mii de oameni.

ancev susține că dacă societatea ar cunoaște mai bine adevărul despre cele întâmplate pe parcursul anilor de ocupație sovietică, s-ar ajunge mai repede la o soluție echitabilă, legată de conflictul de la Nistru din anul 1992

Acum nimeni nu poate fi mulțumit de consecințele acelui război. Și  cei care au luptat de partea Chișinăului, și cei care au luptat de partea Tiraspolului, de fapt a Moscovei”, spune Iancev amintind că, inclusiv reprezentanții căzăcimii pro-ruse, care în luptele din 1992 erau cei mai înverșunați dușmani ai combatanților din dreapta Nistrului, nu mai cred în vreun ideal politic, trăind în sărăcie și confruntându-se cu tot mai multe lipsuri. 

„Iată, aceste două medalii acordate de regimul de la Tiraspol pentru doi cazaci, mi-au fost vândute cu 20 de lei de către posesorii lor alcoolici”, spune Iancev, explicând că acesta nu este singurul caz când cei care au luptat în războiul de la Nistru, participând ulterior și la alte acțiuni organizate de regimul separatist de la Tiraspol, sunt gata să renunțe la orice decorație, în schimbul unei bucăți de pâine sau a unei sticle cu alcool. 

Potrivit organizatorilor, protestul preconizat să aibă loc la 9 mai, contra acțiunilor „Regimentului nemuritor”, va fi unul pașnic, menit să informeze publicul despre adevăratele orori comise în aceste locuri de către regimul sovietic de ocupație.