Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reforma RESTART: MMPS va tripla…

Reforma RESTART: MMPS va tripla numărul de specialiști în domeniul protecției copiilor, începând cu luna aprilie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMSP), cu suportul UNICEF, va tripla numărul de specialiști în domeniul protecției copiilor aflați în situații de risc, începând cu luna aprilie. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii, Alexei Buzu în cadrul briefingului de presă „Rezultate RESTART: numărul de specialiști în protecția drepturilor copilului triplat și alte măsuri de suport pentru copii” din 22 aprilie.

„Vom investi în specialiștii din prima linie și îi vom responsabiliza. Conform datelor statistice, în anul 2023, în R. Moldova circa 20 de mii de copii se aflau în condiții de risc. Actualmente, R. Moldova are 46 de specialiști în domeniul protecției copilului. În aprilie vom angaja încă 150 de specialiști și trebuie să ne asigurăm că vom avea cel puțin 300 de specialiști la nivel de țară în anul 2026 ”, a declarat ministrul Muncii, Alexei Buzu în cadrul briefingului de presă.

Potrivit oficialului, în R. Moldova, se implementează deja în patru raioane un Sistem unic informațional. Un program pilot în care este introdus Managementul de caz pentru fiecare copil aflat în situație de risc. Prin intermediul Sistemului unic informațional și a Managementului de caz se va realiza un plan individual de lucru și se va măsura progresul realizat pentru fiecare copil aflat în situație de risc. 

„R. Moldova trebuie să fie țara în care fiecare copil să se simtă în siguranță. Din păcate avem mulți copii invizibili pentru sistem, la moment, din  lipsa resurselor umane. 46 de specialiști este un număr prea mic chiar și pentru jumătate de familiile care au nevoie de suport. Specialiștii în protecția copiilor vor avea experiență în educație.

Azi depinde de noi ce barcă vom construi pentru copii noștri. O barcă sigură pentru fiecare copilă de 10 ani din țara noastră, pentru a nu fie nevoită să aleagă între ași crește copilul sau să-și continue studiile”, a declarat deputata Marina Morozova, făcând referire la cazul fetei de 11 ani care a născut în luna ianuarie un copil.