Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Recensământul populației 2014, prezentat după…

Recensământul populației 2014, prezentat după trei ani

Datele recensământului populației și al locuinților desfășurat în anul 2014 vor fi prezentate abia acum, după trei ani.

Astfel, vineri, 31 martie, începând cu ora 10:00, va avea loc o conferință de presă la care vor fi prezentate datele recensământului care s-a desfășurat în perioada 12 — 25 mai 2014.

8 mln de lei pentru prelucrarea datelor

Finanţarea lucrărilor de organizare şi de efectuare a recensământului, de generalizare şi de publicare a rezultatelor se efectuează din contul mijloacelor bugetului de stat, precum şi din surse externe, costul total al exerciţiului ridicându-se la 89 de milioane de lei (circa 3.990.405 de euro). Potrivit BNS, până la acest moment, au fost alocaţi peste 73 de milioane de lei din buget şi 5 milioane de lei din fondul UNFPA, la care a contribuit Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi Guvernul României.

„Deficitul financiar şi deprecierea valutei naţionale în perioada contractării bunurilor şi serviciilor au constituit principala cauză a tergiversării lucrărilor de achiziţionare a sistemului informaţional automatizat pentru prelucrarea datelor colectate”, explică Ina Maslo, directorul general adjunct al BNS. Potrivit ei, BNS mai are nevoie de încă 8 milioane de lei pentru finalizarea prelucrării datelor finale. Circa 80% din această sumă va constitui salariul angajaţilor. Urmează a fi implicate 217 persoane: circa 190 de operatori care vor introduce şi codifica datele şi 27 de administratori IT, supervizori, operatori de validare şi personal tehnic. Personalul va munci în două ture, de luni până sâmbătă.

De aceea, Ministerul Finanţelor urmează să identifice resursele necesare pentru finalizarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor, iar BNS să pregătească etapa finală de prelucrare a datelor, care trebuie să înceapă la 11 aprilie, curent.

Potrivit legii, BNS are la dispoziţie 27 de luni să prezinte rezultatele finale ale recensământului.

Iniţial se anunţase că BNS va prezenta datele preliminare ale recensământului în decembrie 2014, iar datele finale – în 2015. Acestea, însă, au fost amânate, BNS anunţând că va prezenta datele finale la sfârşit de 2016.

Neregulile înregistrate la recensământ

La 31 decembrie 2014, BNS a publicat rezultatele preliminare ale recensământului, din care rezultă că, în ultimii zece ani, populaţia s-a redus cu aproape jumătate de milion de persoane. Datele arătau că populaţia R. Moldova este sub trei milioane de oameni (2.913.281), printre care 11,29% (329.108) plecaţi peste hotare.

Menţionăm că, la încheierea recensământului, mai multe persoane s-au arătat indignate pe reţelele de socializare că, în decursul celor două săptămâni de recenzare, pe la casele lor recenzorul nu a trecut nici măcar o dată.

„Faţă de 2004, la acest recensământ au fost utilizaţi de patru ori mai puţini recenzori (circa 11 mii), deşi volumul de muncă a fost cel puţin acelaşi, derularea recensământului a fost amânată, iar mass-media a abundat de materiale referitoare la numărul de persoane rămase nerecenzate, legate de neregulile privind completarea chestionarelor”, sunt câteva dintre observaţiile făcute de către Doru Petruţi, directorul general al Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău.

Amintim că primul recensământ al populaţiei, după independenţa R. Moldova, a avut loc în perioada 5-12 octombrie 2004. Rezultatele finale ale acelui recensământ au fost prezentate la începutul lunii aprilie 2006.

Aici puteți vedea care sunt companiile la care au mers milioanele Biroului Național de Statistică destinate recensământului