Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția șefului delegației UE la…

Reacția șefului delegației UE la Chișinău după ce Parlamentul a ratificat Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor

Șeful Delegației Uniunii Europene (UE) la Chișinău Janis Mazeiks a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care a salutat decizia R. Moldova de a se alătura statelor care au ratificat Convenția de la Istanbul și a menționat că odată cu implementarea condițiilor care sunt prevăzute în tratat femeile și fetele din R. Moldova vor deveni o parte mai puternică a societății.

Mesajul postat de către Jani Mazeiks:

„Salut decizia Republicii Moldova să se alăture comunității de state care au ratificat Convenția de la Istanbul. Acesta este primul instrument obligatoriu din punct de vedere juridic privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor la nivel internațional. Acesta stabilește un cadru cuprinzător de măsuri legale și politice pentru prevenirea unei astfel de violențe, sprijinirea victimelor și pedepsirea făptașilor. Convenția de la Istanbul impune incriminarea și sancționarea legală a diferitelor forme de violență împotriva femeilor, inclusiv violența domestică, urmărirea, hărțuirea sexuală și violența psihologică. Cu aceasta, cred că femeile și fetele din Moldova vor deveni o parte mai puternică și mai activă a societății”, se menționează în mesajul postat de către șeful delegației UE la Chișinău.

La 14 octombrie, Parlamentul R. Moldova a aprobat ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), în lectura a doua.

Tratatul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejării victimelor, urmăririi penale a infractorilor și adoptării politicilor integrate.

Prin ratificarea Convenției, autoritățile R. Moldova se angajează ca violența împotriva femeilor să fie pedepsită conform legii. De asemenea, vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă, disponibile 24/24 ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri în acest sens. Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenției. 

Citiți și: DOC/ Proiectul pentru ratificarea Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, aprobat de Parlament în prima lectură

Documentul a fost adoptat la 11 mai 2011. Până în prezent, acesta a fost ratificat de 34 de state-membre ale Consiliului Europei, fiind semnat de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova. De asemenea, Convenţia a fost semnată de Uniunea Europeană.