Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția Consiliului Concurenței după ce…

Reacția Consiliului Concurenței după ce raportul de investigație privind „presupusele încălcări de ordin concurențial pe piața produselor petroliere” a fost făcut public

Consiliul Concurenței a emis joi o notă prin care menționează că instituția „condamnă acțiunile arbitrare și ilicite de difuzare a raportului de investigație”, care dezvăluie că mai multe prevederi din Legea concurenței au fost încălcate de către întreprinderile „Rompetrol Moldova” SA, „Lukoil-Moldova” SRL, Petrom-Moldova” SRL, „Bemol Retail” SRL, „Datario” SRL și „Tirex Petrol” SA, prin participarea la o practică concertată ce a fost îndreptată spre stabilirea directă sau indirectă a prețurilor de vânzare și a altor condiții de tranzacționare către terți la produsele petroliere principale și la gaz lichefiat pe teritoriul R. Moldova, în perioada 15 mai 2019-18 ianuarie 2021 și anunță că a sesizat „organele de ocrotire a normelor de drept, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor pe caz”.

În context, reprezentanții Consiliului Concurenței menționează că „dosarul” este la etapa exercitării dreptului de apărare a părților, și anume examinarea de către echipa de investigație a observațiilor prezentate (aproximativ 400 de foi) și întocmirea tabelului de divergențe, precum și eventual desfășurarea audierilor părților.

Urmare, Plenul Consiliului Concurenței va adopta o decizie pe caz, care va fi un act administrativ public, pasibil controlului judiciar. În contextul informațiilor din spațiul public referitor la raportul de investigație privind presupusele încălcări de ordin concurențial pe piața produselor petroliere, intervenim cu următoarele precizări.

Consiliul Concurentei condamnă acțiunile arbitrare și ilicite de difuzare a raportului de investigație în mass-media, context în care a sesizat organele de ocrotire a normelor de drept, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor pe caz.

Toate acțiunile Consiliului Concurenței sunt ghidate de respectarea procedurilor și termenelor conform Legii concurenței nr. 183 din 11.07.2012. Actualmente dosarul este la etapa exercitării dreptului de apărare a părților, și anume examinarea de către echipa de investigație a observațiilor prezentate (cca 400 file) și întocmirea tabelului de divergențe, precum și eventual desfășurarea audierilor părților.

Urmare, Plenul Consiliului Concurenței va adopta o decizie pe caz, care va fi un act administrativ public, pasibil controlului judiciar.

Consiliul Concurenței reiterează disocierea de orice informație pe caz apărută în spațiul public până la adoptarea unei decizii în acest sens, legale și motivate”, menționează Consiliul Concurenței în nota emisă.

Mai multe prevederi din Legea concurenței au fost încălcate de către întreprinderile „Rompetrol Moldova” SA, „Lukoil-Moldova” SRL, Petrom-Moldova” SRL, „Bemol Retail” SRL, „Datario” SRL și „Tirex Petrol” SA, prin participarea la o practică concertată ce a fost îndreptată spre stabilirea directă sau indirectă a prețurilor de vânzare și a altor condiții de tranzacționare către terți la produsele petroliere principale și la gaz lichefiat pe teritoriul R. Moldova, în perioada 15 mai 2019-18 ianuarie 2021, arată concluziile raportului Consiliului Concurenței privind piața petrolieră din R. Moldova, în posesia cărora a intrat Ziarul de Gardă.

Membrii Consiliului Concurenței solicită autorităților să aplice companiilor „Rompetrol Moldova” SA, „Lukoil-Moldova” SRL, Petrom-Moldova” SRL, „Bemol Retail” SRL, „Datario” SRL și „Tirex Petrol” SA o maendă pentru încălcarea prevederilor art. 5 alin (1) și 3 lit. a) din Legea Concurenței nr. 183/2012, în mărime de la 2% până la 4% din cifra totală de afaceri înregistrată în anul anterior sancționării, factor de durată 1,2, cu luarea în considerare a nivelului maxim.

MAI MULTE DETALII AICI: DOC/ Înțelegeri de cartel pe piața petrolieră din R. Moldova. Mai multe prevederi din Legea concurenței, încălcate de către 6 companii