Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Război deschis între vânători și…

Război deschis între vânători și ministrul Mediului

Astăzi, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu a postat pe o pagină de socializare un video în care apare Oleg Ciocoi, președintele Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Republica Moldova, după o vânătoare de gâște. Ciocoi se arată mulțumit că timp de două zile a reușit să vâneze 80 de păsări și îndeamnă pe ceilalți vânători să-și încerce norocul. „Din o sută de cartușe, fiecare a doua împușcătură a fost cu succes. Nu este numaidecât priceperea noastră, am avut și un pic de noroc. Suntem mulțumiți și fericiți că în două zile am împușcat 80 de gâște, ca la comandă. Dacă vom mai avea posibilitate, vom mai veni aici.”, menționează Ciocoi în filmulețul video.

Ministrul Mediului nu indică data realizării imaginilor, dar face apel la nemulțumirile SVPM cu privire la reglementările vânătorii în sezonul 2015-2016. „Vedeți în video cum Oleg Ciocoi, mai marele vânătorilor din Republica Moldova, omoară fără noimă un stol de gâște. Cu siguranță, interzicerea de către Ministerul Mediului al Republicii Moldova a unor asemenea practici barbare este unul din motivele protestelor vânătorilor din ultimele zile.”, scrie Valeriu Munteanu.

Amintim că, Societatea Vânătorilor și Pescarilor din R. Moldova, în numele a 15 mii de membri ai săi, s-a adresat cu o scrisoare la prim-ministrul R. Moldova Valeriu Streleț. Ei se arată nemulțumiți că a fost interzisă vânătoarea la speciile de păsări acvatice și a iepurelui de câmp în sezonul de vânătoare 2015-2016.

Reprezentanţii SVPM consideră că decizia nu este argumentată. Astfel, ei au solicitat din nou ca vânătoarea la unele păsări acvatice precum ar fi raţa mare, raţa mică, raţa cârâietoare, raţa pestriţă, raţa cu cap castaniu, raţa lingurar, lişiţă, gâscă de vară, gâscă de semănătură, gârliţă mare să fie deschisă în timpul migraţiei, adică de la 15 octombrie până la 27 decembrie.

Oleg Ciocoi, a declarat că vânătorii sunt îngrijorați de urmările negative ale acestei hotărâri. Potrivit lui, această decizie va cauza creșterea braconajului. Astăzi, vânătorii au organizat proteste și au cerut demisia ministrului Mediului.

Vezi aici VIDEO-ul postat de Valeriu Munteanu.