Raport privind exploatarea copiilor prin muncă: Calitatea inspecțiilor în R. Moldova este compromisă

Deși R. Moldova s-a angajat să elimine în mod prioritar cele mai grave forme ale muncii copilului, un Raport privind exploatarea copiilor prin muncă arată că progresele înregistrate pe țară nu sunt decât moderate. 

Guvernul R. Moldova s-a angajat să întărească statisticile privind munca copiilor prin adoptarea unui Program de țară pentru o muncă decentă. În 2016, mai multe țări au adoptat legi care interzic cele mai grave forme ale muncii copilului. Moldova a adoptat o lege care prevede sporirea sancțiunilor pentru implicarea copiilor în cele mai grave forme de exploatare inclusiv pentru munca forțată, activități ilicite și producție de pornografie”, se spune în raport.

Totodată, aceeași sursă notează că în regiune, cu referire inclusiv la R. Moldova, rămân lacune în privința aplicării legii și verificărilor efectuate de către inspectori.

Rămân lacune în ceea ce privește aplicarea legii  în regiune. Numărul inspectorilor de muncă din Armenia, Turcia și Ucraina este insuficient pentru mărimea forței de muncă, conform recomandărilor OIM. Inspectoratele de muncă în Albania, Kosovo, Moldova, Serbia și Ucraina nu dispun de finanțare pentru instruire, echipament și /sau de transport pentru inspectori, ceea ce compromite calitatea inspecțiilor”, se mai spune în raport.

O cercetare a BNS din 2009 definește munca copiilor drept  munca care comportă factori de risc mintal, fizic sau moral şi este dăunătoare pentru copii, şi/sau afectează şcolarizarea copiilor prin absenteism, eşec şi abandon şcolar sau prin obligarea lor de a combina frecventarea şcolii cu munca. Din analiza datelor cercetării rezulta, că 91 la sută din copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 17 ani frecventau şcoala sau o instituţie preşcolară de învăţământ, 29,7% – desfăşoarau o activitate economică, iar marea majoritate a copiilor, 86%, erau implicaţi în activităţile gospodăreşti din cadrul familiilor/gospodăriilor lor.

Conform unor estimări, la nivel mondial, există 151,6 milioane de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 17 ani care sunt activi pe piața forței de muncă.

Foto-simbol


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *