Raport Freedom House: R. Moldova, în continuare o țară „parțial liberă”

R. Moldova este calificată drept țară „parțial liberă”, potrivit raportului anual publicat de Freedom House, care vizează starea libertății în lume. Astfel, R. Moldova a acumulat un scor general de 58 din 100 (în care 0 puncte înseamnă „lipsă de libertate”, iar 100 de puncte – sistemul politic „cu cel mai mare grad de libertate”), fiind evaluată, pe o scară de la 1 la 7, cu 3,5 la ratingul libertății, 3 la capitolul respectarea drepturilor politice și 4 pentru libertățile civile (1 înseamnă „cel mai mare grad de libertate”, iar 7 „cel mai redus grad de libertate”).

De asemenea, „parțial liberă” este considerată Ucraina. Aceasta s-a clasat pe locul 60, cu un punctaj de 3,5 la ratingul libertății, 3 – la respectarea drepturilor politice și 4 – la libertățile civile. România a primit 2 la toți cei 3 indici și se află pe locul 81 în lume, fiind considerată „liberă”. Tot libere sunt considerate state precum Marea Britanie, SUA, Germania, Norvegia.

De cealaltă parte, printre statele care nu sunt considerate libere, se numără Rusia, China, Egipt, Venezuela. În raport cu statele autoritare, Freedom House atrage atenția la situația fragilă a opoziției și presei independente din acestea.

„În state care erau deja autoritare, primind desemnări de „Non Libere” de la Freedom House, guvernele au înlăturat din ce în ce mai mult fațada subțire a practicii democratice pe care au înființat-o în deceniile anterioare, când stimulentele internaționale și presiunea pentru reformă au fost mai puternice. Mai multe puteri autoritare interzic acum grupurile de opoziție sau îi închid pe conducătorii acestora”, se menționează în Raportul Freedom House.

Același document punctează că acesta este al 13-lea an consecutiv în care se înregistrează „un declin al situaţiei libertăţilor la nivel mondial”.

„Inversarea a cuprins o varietate de țări din fiecare regiune, de la democrații de lungă durată precum Statele Unite la regimuri autoritare consolidate precum China și Rusia. Pierderile totale sunt încă superficiale comparativ cu câștigurile de la sfârșitul secolului al XX-lea, dar modelul este consistent și amenințător. Democrația este în retragere”, se spune în același Raport.

Amintim că și în raportul de anul trecut al Freedom House, R. Moldova apărea în rândul țărilor „parțial libere”, fiind trecută la indicele libertății în dreptul numărului 61. Raportul sublinia că corupția la nivel înalt pune piedici în calea dezvoltării unei guvernări democratice.

„Moldova are un mediu electoral competitiv. Drepturile de întrunire, vorbire și religie sunt în mare măsură protejate. Cu toate acestea, corupția perpetuă în sectorul guvernamental, legăturile dintre partidele politice mari și interesele economice, precum și deficiențele în statul de drept continuă să împiedice o guvernare democratică”, puncta Raportul Freedom House din 2018.

În 2019, 50 de țări au cunoscut progrese, iar 68 au înregistrat regrese democratice, potrivit raportului, care în acest an, poartă titlul „Democrația, în retragere”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Freedom sa vina sa stea in Moldova, si dupa sa mai zica de libertate, deo mai ave curaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *