Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova și Ucraina au…

R. Moldova și Ucraina au semnat protocoalele privind organizarea punctelor comune de control la trecerea frontierei, anunță prim-ministrul

Sursa: customs.gov.md

Reprezentanții R. Moldova și Ucrainei au semnat joi, 21 decembrie, protocoalele privind organizarea punctelor comune de control la trecerea frontierei moldo-ucrainene. Despre semnarea documentelor a anunțat prim-ministrul Dorin Recean, care a avut o videoconferință comună cu omologul său de la Kiev, Denîs Șmîhal.

„Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Este o victorie comună, iar angajamentul nostru este să progresăm împreună pe calea integrării în UE.

Semnarea de azi a protocoalelor referitoare la organizarea punctelor comune de control la trecerea frontierei moldo-ucrainene constituie un pas esențial spre aderarea la UE”, a spus premierul Dorin Recean pe rețelele de socializare, fără a oferi mai multe detalii.

Ucraina și R. Moldova continuă să pună în aplicare acordurile privind controalele comune la punctele de trecere a frontierei, a transmis și prim-ministrul Denîs Șmîhal.

„În timpul unei întâlniri online cu prim-ministrul Dorin Recean am semnat o serie de protocoale care vor simplifica trecerea frontierei între Ucraina și R. Moldova pentru cetățeni și mărfuri. Controlul comun ne permite să ne intensificăm cooperarea comercială și economică.

L-am felicitat personal pe prim-ministru Dorin Recean și întregul popor al Republicii Moldova pentru decizia pozitivă a Consiliului European de a deschide negocierile de aderare cu Moldova și Ucraina. Vom merge cot la cot cu prietenii noștri moldoveni pe calea spre aderarea deplină la familia europeană”, a menționat șeful Guvernului de la Kiev.

R. Moldova și Ucraina au semnat, în primăvara anului 2023, un protocol privind organizarea controlului comun în punctul de trecere pentru trafic feroviar „Basarabeasca – Serpniovo-1”, pe teritoriul R. Moldova.