Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova și România au…

R. Moldova și România au semnat un acord cu Amazon Web Services pentru creșterea nivelului de securitate cibernetică

Sursa foto: Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) al R. Moldova, împreună cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, au semnat un Memorandum de Înțelegere cu Amazon Web Services (AWS).

Scopul acordului este stabilirea unui cadru de cooperare pentru transferul de bune practici și cunoștințe în domeniul Cloud computing și noilor tehnologii, dezvoltarea de soluții digitale, precum și implementarea proiectelor comune de transformare digitală, anunță MDED. 

„Guvernele de la Chișinău și București, cu sprijinul Amazon Web Services (AWS), vor lucra împreună pentru a valorifica expertiza globală și soluțiile digitale ale AWS. Acest lucru va ajuta la facilitarea dezvoltării inițiativelor comune ale României și Republicii Moldova legate de transformarea digitală a celor două state și creșterea nivelului de securitate cibernetică”, anunță Ministerul Dezvoltării Economice de la Chișinău

Această cooperare va sprijini eforturile ministeriale în domeniul transformării digitale și al utilizării serviciilor cloud, precum și noilor tehnologii în sectorul public și privat din România și R. Moldova.

„Suntem bucuroși să sprijinim Guvernele Republicii Moldova și România în eforturile lor de a accelera adoptarea cloud-ului și a noilor tehnologii de către sectorul public și privat. Salutăm cooperarea bilaterală puternică la care cele două guverne s-au angajat în domeniul tehnologiilor digitale. Acest lucru va fi crucial pentru stimularea inovației și susținerea creșterii economice, sporind în același timp securitatea și reziliența în regiune”, a declarat Liam Maxwell, Director AWS pentru transformare guvernamentală, citat de MDED.

La eveniment a participat și ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon.

„Statele Unite susțin cu fermitate activitatea Guvernului Moldovei de a întări reziliența la amenințările cibernetice crescute și eforturile sale de a stimula creșterea economică. Semnarea acestui memorandum de înțelegere revoluționar între AWS și Guvernele Moldovei și României este un exemplu minunat al acestor eforturi și al potențialului pentru investițiile private din SUA aici”, a notat ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon.

Prioritățile cheie pentru atingerea acestui obiectiv sunt:

  • consolidarea infrastructurii digitale în sectorul public și privat din România și R. Moldova;
  • implementarea de servicii și sisteme care să asigure continuitatea guvernamentală în caz de urgență în ambele țări;
  • dezvoltarea unui spațiu digital comun pentru creșterea calității serviciilor electronice și asigurarea unui mediu digital de încredere pentru toți cetățenii României și R. Moldova;
  • implementarea standardelor tehnice armonizate și interoperabile în domenii de interes strategic comun;
  • sprijin pentru creșterea nivelului de securitate cibernetică.