Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova a primit 36…

R. Moldova a primit 36 de generatoare electrice, în valoare de 2,8 milioane de euro, din rezerva strategică a Comisiei Europene

Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, aflat în vizită la Chișinău, a anunțat pe 28 aprilie despre donarea unui nou lot de generatoare electrice pentru Ministerul Sănătății (MS) al R. Moldova. Astfel, 36 de generatoare, oferite prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE, vor ajunge la 30 de instituții medicale republicane, raionale și municipale, anunță Ministerul Sănătății (MS) al R. Moldova.

Potrivit autorităților, de la declanșarea războiului în Ucraina, datorită suportului oferit de UE, instituțiile medicale din țara noastră au fost dotate cu „80 de generatoare electrice, în sumă de 3,8 milioane de euro”.

„Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič a anunțat despre donarea unui nou lot de generatoare de curent electric pentru Ministerul Sănătății. În total 36 de generatoare sunt oferite din rezerva strategică rescEU, prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Beneficiare ale noului lot de generatoare, în valoare de 2,8 milioane de euro, vor fi 30 de instituții medicale republicane, raionale și municipale”, a anunțat Ministerul Sănătății.

Acesta este al patrulea lot de generatoare electrice pe care Ministerul Sănătății îl recepționează, într-un singur an, prin Mecanismul de protecție civilă al UE, anunță autoritățile din domeniul sănătății.

Comisarul UE pentru gestionarea crizelor și ajutoare umanitare, Janez Lenarčič, aflat la Chișinău, a avut o întrevedere și cu președinta Maia Sandu.

„Astăzi dimineață am primit o veste bună de la Janez Lenarčič, Comisarul european pentru gestionarea crizelor și ajutoare umanitare – Republica Moldova este invitată să devină membră cu drepturi depline în Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Astfel, salvatorii noștri vor putea ajuta la protejarea vieților omenești, alături de pompierii și salvatorii europeni, în situațiile de criză și de urgență de pe întregul continent. Același sprijin îl vom primi și noi din partea țărilor membre UE”, a menționat șefa statului.

De asemenea, potrivit administrației prezidențiale, Comisarul Lenarčič a anunțat că Uniunea Europeană oferă o asistență de 10 milioane de euro pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina și a familiilor sau comunităților de la noi care îi găzduiesc.