Principală  —  IMPORTANTE   —   R. Moldova a fost inclusă…

R. Moldova a fost inclusă pe lista țărilor cetățenii cărora pot intra fără restricții pe teritoriul UE, în baza certificatului de vaccinare sau a rezultatului negativ la COVID-19

Republica Moldova a fost inclusă pe lista țărilor, ai căror cetățeni pot intra fără restricții pe teritoriul Uniunii Europene (UE), prezentând dovada vaccinării cu un ser recunoscut în UE sau rezultatul negativ la testul COVID-19. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de către președinta R. Moldova, Maia Sandu.

„Decizia Uniunii Europene are un caracter de recomandare pentru statele-membre. Această decizie ne redă posibilitatea de a călători și a ne revedea oamenii dragi. Pentru a fi admisă în așa-zisa „zonă verde”, fiecare țară a fost analizată minuțios, pe prim-plan fiind puși atât indicii sanitari și epidemiologici, cât și măsurile luate pentru a ține sub control virusul. Dar această listă este în continuă revizuire și depinde de situația la zi. Vă îndemn ca, în continuare, să ne protejăm și să ne vaccinăm. Este unul dintre criteriile-cheie pentru ca țara noastră să se mențină în această listă, iar noi să ne păstrăm sănătatea și libertatea de călătorie”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Miercuri, 30 iunie, președinta Sandu a declarat că R. Moldova este printre cele 10 țări cetățenii cărora ar putea intra în țările Uniunii Europene (UE) în baza certificatelor de vaccinare sau a prezentării rezultatului negativ la testul COVID-19.

În context, R. Moldova, Ungaria, Georgia, Ucraina și Turcia au convenit în plan bilateral recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de imunizare împotriva Covid-19. Astfel, cetățenii R. Moldova, imunizați cu ambele doze, vor putea să călătorească în țările respective în baza certificatului de vaccinare, fără obligația de a intra în carantină sau de a prezenta teste negative la noul coronavirus.

Potrivit MAEIE, Bulgaria, Regatul Spaniei și Muntenegru au anunțat despre recunoașterea unilaterală a certificatelor de vaccinare eliberate de către autoritățile R. Moldova, care sunt conforme cu standardele Organizației Mondiale a Sănătății. Pe 29 iunie, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de urgență care reglementează modalitatea de eliberare, verificare și acceptare a certificatelor digitale ale UE privind Covid-19. Potrivit autorităților din România, certificatele vor fi eliberate de Ministerul Sănătății, prin Sistemul informatic integrat de emitere și verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19. Pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatelor, autoritățile publice vor scana codul QR de pe certificat prin intermediul aplicației mobile CoronaScan.