Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova a acordat prima…

R. Moldova a acordat prima cetățenie prin investiție

Imagine-simbol

Unui om de afaceri străin i-a fost acordată prima cetățeniei a R. Moldova prin investiție. Un decret semnat de președintele Igor Dodon în acest sens a fost deja publicat și în Monitorul Oficial.

Informația a fost confirmată și de șeful Serviciul cetățenie și grațieri din cadrul Președinției, care a refuzat însă să ne ofere mai multe detalii despre această persoană.

Am contactat serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe, dar și serviciul de presă al Ministerului Economiei, de la care nu am primit încă un răspuns cu privire la identitatea persoanei respective.

Programul de dobândire a cetăţeniei prin investiţie a fost lansat oficial la nivel internaţional. Evenimentul a avut loc pe 5 noiembrie, în cadrul Conferinţei Globale a Reşedinţei şi Cetăţeniei de la Dubai, la care a fost prezent şi ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici.

În timp ce autorităţile prezintă Programul drept „o şansă unică” prin care vor fi atrase investiţii de 1,3 miliarde de euro, experţii anticorupţie, dar şi deputaţi din opoziţie, susţin că oferirea cetăţeniei unor investitori străini comportă riscuri majore pentru securitatea statului şi ar putea afecta regimul liberalizat de vize cu UE, de care beneficiază R. Moldova.

Totodată, analiza modificărilor legislative promovate de Parlament şi Guvern pentru a face posibilă acordarea cetăţeniilor pe bani, scoate în evidenţă mai multe prevederi promovate pe ultima sută de metri de către autorităţi şi criticate de experţi. Astfel, persoanele care îşi vor „cumpăra” cetăţenia nu vor fi obligate să cunoască limba de stat şi Constituţia R. Moldova, iar numele acestora nu va fi publicat în Monitorul Oficial, aşa cum se întâmplă în cazul celorlalte categorii de cetăţeni noi.

Citiți și:

Foto: agora.md