Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Protest împotriva deciziei Mitropoliei: Îl…

Protest împotriva deciziei Mitropoliei: Îl vrem pe preotul Maxim Melinti înapoi

Astăzi, 23 iunie, în capitală va avea loc o manifestație pașnică pentru susținerea preotului „Bisericii Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici, Maxim Melinti, căruia i-a fost interzisă oficierea slujbelor bisericești. Evenimentul va avea loc în scuarul Catedralei, între orele 18-20, iar protestatarii cer Mitropolitului Vladimir să-și anuleze decizia.

La scurt timp de la publicarea decretului, din data de 21 iunie, care anunța că preotul Maxim Melinti este oprit de la oficierea slujbelor, mai multe persoane au venit cu mesaje de susținere în adresa preotului pe rețele de socializare și au criticat decizia Mitropoliei.

„Părintele Maxim Melinti, cel mai cunoscut și apreciat cleric din Moldova, cel care s-a dedicat cu devotament și daruire totală de sine în slujirea aproapelui și în special celor aflați în dificultate, cel care vizita săptămânal sute de persoane aflate în detenție și persoane în etate solitare, cel care a dat speranță miilor de moldoveni dezamăgiți de Biserica ortodoxă și sistemul corupt, plin de ură și practici extrem de nocive din interiorul ei, printr-un decret semnat de mitropolitul Vladimir a fost azi oprit de a sluji. Mitropolia Moldovei și-a făcut astăzi un kamikaze. Imaginea ei va scădea drastic. Iar în rezultat toată munca pe care a depus-o părintele Maxim a fost călcată în picioare”, este unul dintre mesajele internauților.

În aceeași zi, mai mulți membri ai Bisericii Ortodoxe au inițiat o petiție în care cer mitropolitului Vladimir anularea decretului, petiție semnată de peste 1400 de persoane.

La 21 iunie, pe site-ul Mitropoliei Chișinău a fost publicat un decret în care se menționa că preotul Maxim Melinti „ este oprit de a oficia cele sfinte” și că ar contribui la denigrarea imaginii Bisericii Ortodoxe din R. Moldova .

Prin prezentul, ca urmare a autosesizării Direcției mitropolitane, apelurilor din partea clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe din Moldova, dar și a consultărilor ierarhilor BOM, pentru activitățile îndreptate spre tulburarea și răsturnarea bunei rânduieli bisericești care în mod calomnios au dovedit neascultare față de ierarhia bisericească prin multitudinea acțiunilor repetate „de promovare și încurajare a minorităților sexuale, contribuția la dezvoltarea mișcării LGBT din Republica Moldova”, manifestate public prin utilizarea calității de preot, implicarea frecventă întru susținerea minorităților sodomite și promovarea manifestării comportamentelor netradiționale şi prin aceasta a păcatelor strigătoare la cer, toate contribuind la denigrarea imaginii Bisericii Ortodoxe din Moldova, cât și a confraților clerici, sunteți oprit de a săvârși cele Sfinte fără dreptul de a oferi binecuvântări și de a purta crucea pectorală începând cu data de 21 iunie 2018, până la aducerea pocăinței depline în mod public”, scrie în textul decretului.

Telefonat de ZdG pentru a comenta decizia Mitropoliei Moldovei, preotul Maxim Melinti ne-a spus că, deocamdată, nu oferă niciun comentariu, dar va reveni ulterior cu un mesaj. În acelaşi timp, Maxim Melinti a scris pe profilul său de pe o rețea de socializare că: „niciodată nu mi-am exprimat opinia față de comunitatea LGBT. Există risc înalt de infectare HIV în acest grup. Mesajul meu era și rămâne mereu pașnic, binevoitor, inclusiv îndemnul la pocaință, abstinență și componente fără de risc”.

Decizia Mitropoliei Moldovei vine după ce preotul Melinti a fost premiat de GENDERDOC-M, pentru că promovează egalitatea.

Preotul Maxim Melinti este cunoscut şi apreciat pentru viziunile sale moderne faţă de religie, valori morale şi biserica ortodoxă. Preotul a organizat mai multe acţiuni de caritate pentru nevoiaşi.  În decembrie 2017, părintele Maxim a fost premiat la Gala Premiilor ONU din R. Moldova –  „pentru abordare incluzivă și răsturnarea stereotipurilor în slujirea cotidiană”. Tot în anul 2017, preotul Maxim Melinti a lansat cartea 20 de sfaturi pentru femeile creştine”.