Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Proiecția marilor succese cinematografice din…

Proiecția marilor succese cinematografice din Romania și Moldova

În perioada 23-27 mai, Centrul de Resurse Juridice din Moldova și Expert-Forum (EFOR) Romania organizează proiecția a patru pelicule cinematografice din România și R. Moldova. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Amnesty International-Moldova. Acest proiect este sprijinit financiar de Ambasada Olandei în cadrul Programului Drepturile Omului.

Evenimentul are drept scop promovarea drepturilor omului și ridicarea gradului de conștientizare a cetățenilor cu privire la valorile unui stat de drept.

Evenimentul va debuta pe 23 mai, la Chișinău, cu lungmetrajul „De ce eu?” bazat pe un caz real care a avut loc în România la începutul anilor 2000, când un procuror s-a sinucis în toiul anchetării unui caz de corupție. La Chișinău, filmul va putea fi văzut pe 23 mai, ora 18.00, la Cinematograful „Odeon” și pe 24 mai, ora 12.00, în Sala Senatului a Universitatatii de Stat din Moldova.

Un alt film care va fi proiectat în cadrul evenimentului, care vorbește despre condiția femeii, a sclavului, dar și despre diferențele etnice din societate, este pelicula „Aferim!”. Filmul va rula la Chișinău pe 24 mai, ora 18.00, la Cinematograful „Odeon”, la Cahul pe 27 mai, ora 12.00, în incinta Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, iar la Bălți pe 25 mai, ora 12.00, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” .

Proiectia continuă cu lungmetrajul „După dealuri”, care prezintă povestea a două fete care au crescut împreună și care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Filmul va fi difuzat la Bălți, pe 25 mai, ora 14.00, la Universitatea de Stat „Alecu Russo”, iar la Cahul pe 27 mai, la ora 14.00, la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”. La Chișinău, filmul poate fi urmărit pe data de 25 mai, ora 18.00, la cinematograful „Odeon”.

Evenimentul va culmina cu filmul autohton „Ce lume minunată”, în regia lui Anatol Durbală, care relatează povestea unui tânăr basarabean care se întoarce de la studii, în vacanță, în Republica Moldova. Este 7 aprilie 2009, zi când Chișinăul și alte orașe din țară sunt zguduite de un protest al tinerilor împotriva falsificării rezultatelor alegerilor. Fără să aibă vreo legătură cu protestele, Petru va fi implicat fără voie în brutala acțiune a poliției de înăbușire a protestelor. Pelicula poate fi văzută la Chișinău pe 26 mai, ora 18.00, la Cinematograful „Odeon”.

După proiecția filmelor, vor fi organizate discuții și dezbateri cu experți din domeniul justiției și anticorupției din Republica Moldova și România.