Principală  —  IMPORTANTE   —   Profilul celor mai tineri primari…

Profilul celor mai tineri primari aleși în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Cine sunt și din partea căror formațiuni politice au candidat

Sursa foto: Colaj ZdG

Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat marți, 28 noiembrie, informații finale privind profilul primarilor aleși în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Astfel, din cei 898 de funcții de primar, au fost aleși 895. Cei mai tineri primari au vârstele cuprinse între 23-25 de ani.

Ziarul de Gardă a analizat cine sunt cei mai tineri edili aleși în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie și vă prezintă detalii despre aceștia.

Primarul comunei Albina, raionul Cimişlia, 23 de ani

Cel mai tânăr primar ales în al doilea tur de scrutin al alegerilor locale generale, conform datelor publicate de CEC, este Cristian Ciobîrcă, candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) la Primăria comunei Albina, care a obținut 68.28% din sufragii. Tânărul are vârsta de 23 de ani și este absolvent al Universității Tehnice din Moldova (UTM).

Sursa foto: Cristian Ciobîrcă/ Facebook

Înainte de alegerile locale generale din 5 noiembrie, Cristian Ciobîrcă a apărut într-un spot electoral mai puțin ordinar. Înregistrarea video, care are mai puțin de un minut, prezintă o presupusă discuție de câteva secunde, în fața clădirii Primăriei comunei Albina, între doi roboți, despre necesitatea schimbărilor lucrurilor în localitate. Ulterior, apare și candidatul PDCM (partidul condus de fostul premier Ion Chicu, n.red.) care afirmă că „în fruntea primăriei și în componența consiliului” trebuie „să vină persoane tinere, cu idei noi”.

„(…) M-am născut și trăiesc în satul Albina, absolvent al Universității Tehnice din Moldova. Candidez la funcția de primar. Știm cu toții că avem foarte multe probleme nerezolvate în satele Mereni și Albina. Lumea așteaptă ca în fruntea primăriei și în componența consiliului să vină persoane tinere, cu idei noi, ca să rezolve problemele consătenilor noștri (…)”, declara Cristian Ciobîrcă.

Cristian Ciobîrcă, din partea partidului condus de fostul premier Ion Chicu, a obținut fotoliul de primar al comunei Albina în urma turului doi de scrutin al alegerilor locale generale. Tânărul a obținut 68.28% din sufragii, adică cu 36.56% mai mult decât contracandidatul său, Nicolae Bîcos, de la PSDE, potrivit datelor publicate de CEC.

Primarul satului Tomai, UTA Găgăuzia, 24 de ani

Dmitrii Chiosea, candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), a obținut mandatul de primar al satului Tomai din UTA Găgăuzia în primul tur de scrutin al alegerilor locale generale din 5 noiembrie, obținând 61.40% din sufragii. Acesta l-a învins pe contracandidatul său, Fiodor Topciu, cu 22,8% din voturi. Conform informațiilor afișate pe pagina lui de Facebook, tânărul a studiat administrație publică la Universitatea de Stat din Comrat.

Sursa foto: Dmitrii Chiosea/ Facebook

Primarul satului Slobozia, raionul Ștefan Vodă, 24 de ani

Mihail Boubătrîn a obținut mandatul de primar al satului Slobozia, raionul Ștefan Vodă, în turul doi al alegerilor locale generale. Tânărul are 24 de ani și a candidat din partea Platformei DA, obținând 71.92% din sufragii.

Sursa foto: Tinerii DA/ Facebook

„Stimați alegători, vă mulțumim pentru susținere! În următorii patru ani vom demonstra că ați făcut alegerea corectă!”, afirma Mihail Boubătrîn în ziua turului doi al alegerilor locale generale, într-o postare pe pagina lui de Facebook.

Tânărul studiază master în dreptul penal al afacerilor la Universitatea Cooperatist Comerciala din Moldova.

Primarul comunei Ucrainca, raionul Căușeni, 25 de ani

Ion Beleac a obținut fotoliul de edil al comunei Ucrainca, raionul Căușeni, în cadrul turului doi al alegerilor locale generale. Acesta are 25 de ani și a candidat din partea Partidului Social Democrat European (PSDE), fost PDM.

Sursa foto: Ion Beleac/ Facebook

Beleac a acumulat 50.61% din voturi în turul doi de scrutin. Acesta și-a învins contracandidatul cu doar 1.22% din sufragii.

Sursa: Captură foto cec.md

Primarul satului Chirsova, UTA Găgăuzia, 25 de ani

Anna Hohlova, candidată independentă, a obținut mandatul de primar al satului Chirsova, UTA Găgăuzia, în turul doi de scrutin, obținând 53.01% din sufragii.

Sursa foto: Anna Hohlova/ Facebook

Tânăra are 25 de ani și a studiat la Institutul de Educație Continuă din cadrul Universității Tehnice de Administrație și Economie din Sankt Petersburg, conform datelor indicate pe pagina ei de Facebook.

După ce a obținut mandatul de primar al satului Chirsova, Hohlova a declarat că localitatea sa se confruntă cu mai multe probleme.

„(…) Sunt convinsă că împreună vom rezolva multe probleme stringente și vom crea condiții de viață decente pentru oameni. În timpul întâlnirilor noastre, am primit noi îndemnuri de la dumneavoastră și am elaborat un plan pentru punerea lor în aplicare. Puteți conta pe mine și fiți siguri că nu vă voi dezamăgi. De asemenea, sper într-o cooperare de succes cu dumneavoastră în rezolvarea multor probleme cotidiene (…). Problemele trebuie rezolvate în mod consecvent pentru a justifica bunele mele intenții (…)”, a spus ea.

Potrivit unui comunicat al CEC, în cadrul alegerilor locale generale, din cei 898 de funcții de primar au fost aleși 895. Dintre aceștia 116 au candidat independent, iar 779 au fost desemnați de partide politice. În primul tur au fost aleși 617 primari, în turul al doilea au fost aleși 273 de primari, iar urmare votării repetate din 19 noiembrie, alți 5 primari. Din numărul total al primarilor aleși, 215 sunt femei (24,02%) și 680 sunt bărbați (75,98%).

Conform criteriului de vârstă:

  • 32 de persoane au vârsta între 23-30 de ani (3,58%);
  • 164 de persoane au vârsta între 31 – 40 de ani (18,32%);
  • 222 de persoane au vârsta între 41 – 50 de ani (24,80%);
  • 338 de persoane au vârsta între 51 – 60 de ani (37,77%);
  • 136 de persoane au vârsta între 61 – 70 de ani (15,20%);
  • 3 persoane au vârsta de 71 de ani (0,33%).

Cei mai tineri primari:

  • 23 de ani (com. Albina, rn. Cimişlia);
  • 24 de ani (s. Tomai, UTA Găgăuzia și s. Slobozia, rn. Ștefan Vodă);
  • 25 de ani (com. Ucrainca, rn. Căușeni și s. Chirsova, UTA Găgăuzia).

Cei mai în vârstă primari:

  • 71 de ani (s. Alexeevca, rn. Edineț; com. Bursuceni, rn. Sîngerei; s. Fuzăuca, rn. Șoldănești).

Din cei 116 primari care au candidat independent, 88 (75,86%) sunt bărbați și 28 (24,14%) sunt femei.