Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii anunță percheziții la trei…

Procurorii anunță percheziții la trei angajați de la Sfânta Treime. PG: spitalul a eliberat peste 100 certificate de vaccinare anti-COVID unor persoane aflate peste hotare. Directorul instituției medicale: „Este un fake news gogonat. În cadrul spitalului este liniște”

UPDATE 12:00 Responsabilii de la PCCOCS anunță că au încurcat, în comunicatul postat pe pagina de Facebook a instituției, locația unde procurorii desfășoară luni dimineață percheziții în legătură cu certificatele anti-COVID eliberate unor persoane aflate peste hotare. Descinderilor nu au loc la spitalul „Sfânta Treime”, așa cum au anunțat anterior.


Comunicat inițial emis de PCCOCS

Responsabilii din cadrul Procuraturii Generale (PG) anunță că luni, 7 februarie, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au loc percheziții în privința eliberării ilegale a certificatelor de vaccinare anti-COVID-19 de către angajați ai spitalului „Sfânta Treime” în decursul anului 2021.

Potrivit unei note emisă de PG, la sesizarea Ministerului Sănătății, perchezițiile desfășurate de ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală și Inspectoratului Național de Investigații ale Inspectoratului General al Poliției au loc la domiciliile și locurile de muncă a trei angajați ai spitalului – un vicedirector al spitalului și doi asistenți medicali.

Potrivit informațiilor preliminare obținute de procurori, angajații spitalului ar fi eliberat fraudulos certificatele pentru peste 100 de persoane care se aflau în afara țării, iar astfel au obținut un venit infracțional de peste  600.000 lei.

Solicitat de Ziarul de Gardă, directorul spitalului „Sfânta Treime” Oleg Crudu ne-a comunicat că în cadrul instituției medicale nu au avut loc niciun fel de percheziții, iar spital lucrează în regim obișnuit, toți angajații fiind la lucru. Tot el a declarat că a aflat din spațiul public despre faptul că procurorii desfășoară anumite acțiuni de urmărire penală, dând asigurări că „descinderi nu au avut loc și nici nu au” și că „nu are idee despre ce vorbesc procurorii”.

„Este un fake news, deoarece toți vicedirectorii sunt la muncă, spitalul activează în regim normal. Nici vorbă , nu există de percheziții. Spitalul Sfânta Treime este impropriu de a face vaccinări. Nici pomină de așa ceva. Citesc noutate din internet și imi este interesant de unde așa informații, despre ce e vorba? Noi percepem asta ca un fake news gogonat. Nici nu au fost percheziții. Eliberarea certificatelor pentru Sfânta Treime este un lucru impropriu, spitalul nu poate elibera certificate de vaccinare, certificate de vaccinare eliberează Centrul municipal de vaccinare.

Spitalul are 1 700 de angajați, toți vicedirectorii sunt la lucru, toți șefii de secție sunt la lucru, toți medicii sunt la lucru. Eu idee nu am despre ce este vorba. Cu certitidine vă spun că în cadrul spitalului este liniște și se lucrează în regim obișnuit. Spitalul face vaccin doar la angajații spitalului, nu facem la nimeni din exterior”, a declarata Oleg Crudu, directorul spitalului „Sfânta Treime”.

În nota PG se mai menționează că „pe lângă faptul că acumulau surse de bani profitând de situația în care se aflau unii cetățeni, angajații spitalului supuneau distrugerii acele preparate biologice (vaccinuri) care urmau să fie administrate și, deci, au afectat astfel negativ și misiunea ministerului de resort, care procura aceste vaccinuri, în consecință aducând prejudicii materiale statului”.

„În cadrul perchezițiilor, până la acest moment, oamenii legii au ridicat de la aceștia acte medicale, telefoane mobile și înscrisuri de ciornă. După finalizarea perchezițiilor, procurorii PCCOCS vor atribui statut procesual-penal persoanelor investigate. Totodată, în vederea recuperării banilor obținuți pe cale ilegală și restituirii prejudiciului cauzat statului, procurorii desfășoară investigații financiare paralele. Menționăm, la acest stadiu al investigațiilor cei trei se prevalează de prezumpția nevinovăției”, se mai arată în nota PG.