Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Primul satelit moldovenesc a fost…

Primul satelit moldovenesc a fost plasat cu succes pe orbită. Rectorul UTM: „Acum putem spune cu certitudine că Republica Moldova știe să construiască sateliți”

Nanosatelitul TUMnanoSAT, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), a fost lansat vineri, 12 august, cu succes pe orbită de către astronauții de la Stația Spațială Internațională (SSI). La evenimentul, organizat în format hibrid, a participat prim-ministra Natalia Gavrilița, rectorul UTM, Viorel Bostan, diplomați, reprezentanți ai Agenției Aerospaţiale din Japonia (JAXA) și Oficiului Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA).

Potrivit unei note informative a Guvernului, după finalizarea cu succes a operațiunii, prim-ministra Natalia Gavrilița a felicitat echipa UTM pentru munca făcută și a remarcat că acesta este un eveniment istoric, care va aduce un șir de beneficii, atât domeniului științific, cât și cetățenilor.

„Explorarea spațiului cosmic aduce nenumărate beneficii oamenilor, economiei, științei, dar și instituțiilor statului. Discutăm cu reprezentanți ai companiilor internaționale despre posibilitatea utilizării datelor din satelit pentru evaluarea roadei sau consecințelor unor calamități naturale. Acest lucru va face politicile Guvernului mult mai precise și va aduce beneficii economiei”, a declarat prim-ministra în cadrul evenimentului.

Rectorul UTM, Viorel Bostan, a venit cu mulțumiri echipei de specialiști, care a muncit la proiectarea, testarea și lansarea satelitului în cadrul Proiectului internațional „KiboCUBE”, realizat cu suportul Agenției Aerospaţiale din Japonia. De asemenea, inginerii moldoveni au primit asistență și expertiză din partea colegilor din România, Bulgaria și alte state ale UE.

„Acum 14 ani, a apărut ideea de a lansa un program de satelit, pentru ca să putem explora spațiul cosmic, dar și atrage cât mai mulți tineri în domeniul tehnologiilor inginerești. (…) Acum, putem spune cu certitudine că Republica Moldova știe să construiască sateliți”, a spus Viorel Bostan.

Ambasadorul Japoniei la Chișinău a reconfirmat susținerea statului japonez pentru proiectele de inovare și cercetare ale R. Moldova. „Astăzi, Moldova a lansat nu numai un satelit, dar și o speranță pentru viitor. Sunt sigur că acest pas va fi urmat de alte proiecte, cu susținerea statului japonez”, a spus Ambsadorul Katayama Yoshihiro.

Satelitul „TUMnanoSAT”, realizat UTM, a fost transportat pe 15 iulie cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX la Stația Spațială Internațională (ISS). Cargoul Dragon a transportat inclusiv capsula de lansare JSSOD a Agenției Aerospaţiale din Japonia (JAXA), în care este și nanosatelitul „TUMnanoSAT” către ISS, de unde astronauții urmează să-l transfere în modulul japonez Kibo.

Activitatea se desfășoară în cadrul unui program internațional. UTM a fost selectată de către Agenția Aerospațială a Japoniei (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării gratuite pe orbită în spaţiu a nanosatelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională.