Principală  —  IMPORTANTE   —   Primul director al ANRE a…

Primul director al ANRE a decedat după complicațiile provocate de Covid-19

Anatolii Saracuța, primul director al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică a decedat în noaptea de 4-5 iulie din cauza complicațiilor provocate de Covid-19. Anunțul a fost făcut de reprezentanții companiei Moldova-Gaz, acolo unde Saracuța a activat.

„Noaptea trecută, sectorul energetic din Republica Moldova a pierdut nu doar unul dintre cei mai puternici și devotați specialiști, dar și unul dintre părinții fondatori ai săi în forma sa actuală. Drept urmare a complicațiilor de sănătate, generate de COVID-19, în spital s-a stins din viața Anatolii Saracuța. Va fi complicat de găsit în sectorul energetic o persoană, care să nu aprecieze meritul, cunoștințele, experiența și autoritatea dlui Saracuța. Din momentul proclamării independenței Republicii Moldova, domnia sa a devenit unul dintre inițiatorii implementării proiectelor de separare a unităților de generare și distribuție conform modelului european”, se precizează într-un comunicat al Moldovagaz.

Anatolii Saracuța a participat în calitate de autor la elaborarea cadrului juridic în domeniul energiei electrice și gazelor naturale. Sub tutela acestuia s-au derulat mai multe proiecte-cheie de ordin reformator și inovativ în domeniul energetic, care au fost finanțate de către partenerii de dezvoltare. După crearea Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Anatolii Saracuța a devenit primul director al acesteia. El fost printre cei care au pus fundamentul relațiilor dintre regulator și participanții pieței energetice. Anatolii Saracuța a fost unul dintre autorii primelor metodologii tarifare, care au luat în calcul interesele atât ale consumatorilor, cât și ale furnizorilor.

585 de persoane au decedat în R. Moldova din cauza complicațiilor produs de Covid-19.