Principală  —  IMPORTANTE   —   Primește Moldova ajutor extern dacă…

Primește Moldova ajutor extern dacă are mai multe cazuri de COVID-19? Precizările autorităților la informațiile despre presupusa falsificare a numărului de decese

Foto: msmps.gov.md

Reprezentanții Ministerului sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) susțin că informațiile apărute în spațiul public, legate de falsificarea datelor privind persoanele infectate și a numărului deceselor cauze de COVID-19, sunt false și lipsite de orice temei. Aceștia precizează că atât autoritățile, cât și medicii în particular, nu au nici posibilitatea, dar nici interesul să falsifice datele privitoare la COVID-19.

„Nu există nicio motivare rezonabilă în vederea aplicării statutului de deces a persoanei cu COVID unei persoane care nu a decedat de COVID. Mai mult ca atât, niciun lucrător medical nu este interesat în sporirea numărului de decese a persoanelor pe care le ia sau pe care le are în îngrijire și la care acordă asistență medicală. Nu există nicio motivare financiară sau o motivare de performanță sau o motivare oarecare, intrinsecă, a personalului medical în atribuirea statutului de decedat a unei persoane care nu este cu COVID”, punctează Svetlana Lupu, șefa Direcției Politici în domeniul Asistenței Medicale Spitalicești a MSMPS. 

În contextul în care în spațiul public au apărut informații despre o eventuală falsificarea a certificatelor de deces, prin includerea în lista celor decedați de COVID-19 și a persoanelor decedate din alte motive, autoritățile precizează că acest lucru nu este posibil din mai multe considerente:

  • Infecția cu COVID-19 se stabilește exclusiv în baza confirmării de laborator a diagnosticului (prezența testului pozitiv COVID-19), înregistrat în baza de date a ANSP, cu prezența unui șir de documente confirmative.
  • Testarea persoanelor pentru COVID-19 se efectuează strict în conformitate cu Protocolul clinic național provizoriu privind infecția cu noul coronavirus (COVID-19), fiind asigurată evidența tuturor datelor, inclusiv cu întreprinderea tuturor măsurilor epidemiologice în focarele cu confirmare pozitivă COVID-19.
  • Cauza decesului persoanei este indicată în rubricile respective a certificatului medical constatator al decesului, sub semnătura și cu indicarea datelor medicului responsabil de completarea și eliberarea documentului. Informația privind cauza decesului este înregistrată în Registrul de evidență a eliberării certificatelor medicale constatatoare a decesului, care se păstrează în instituție și permit verificarea oricărui caz de eliberare frauduloasă a certificatului.
  • Statistica privind numărul cazurilor COVID-19 se prezintă de către structurile responsabile doar în baza datelor confirmatoare (rezultatele pozitive ale testelor) și reprezintă profilul epidemiologic al țării la nivel mondial.

Totodată, reprezentanții MSMPS susțin că nu au recepționat nicio sesizare sau informație oficială privind falsificarea diagnosticului COVID-19 pentru persoanele decedate, cu atât mai mult oferirea plății rudelor pentru stabilirea diagnosticului menționat.

Autoritățile mai precizează că R. Moldova nu primește ajutoare de la Uniunea Europeană sau de la Organizația Mondială a Sănătății în dependență de numărul deceselor sau a cazurilor de COVID-19 înregistrate.

„Menționăm că este falsă informația precum că țara ar fi interesată să aibă cifre mari de decese și cazuri confirmate pentru a primi ajutoare externe, sub formă de surse financiare. În lupta cu COVID-19, Republica Moldova a beneficiat de ajutoare umanitare, din partea donatorilor, partenerilor externi, agenților economici, precum medicamente, echipamente și dispozitive medicale, care au fost redirecționate direct instituțiilor medicale, conform necesităților”, precizează reprezentanții MSMPS.


În ultimele săptămâni, spațiul informațional a fost invadat de mai multe declarații care au provocat discuții aprinse: rudelor unor persoane decedate de diverse maladii li se propun bani pentru ca acestea să semneze acte ce ar constata că decesul a fost provocat de noul tip de coronavirus. Ziarul de Gardă a mers în căutarea acestor persoane și a realizat o anchetă amplă la acest subiect: