Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Primarul capitalei susține că nu…

Primarul capitalei susține că nu mai este oportună deconectarea iluminatul stradal în orele de vârf: „Revenim la normal, am terminat cu experimentele”

Primarul capitalei, Ion Ceban, susține că „nu mai este oportună deconectarea iluminatul stradal în orele de vârf”, în contextul în care economiile de circa 15 mii de lei pe zi, acumulate în urma deconectărilor de săptămâna trecută, sunt „neînsemnate” în comparație cu siguranța cetățenilor. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței serviciilor municipale ale primăriei Chișinău, din 31 octombrie 2022.

„Am economisit energie electrică în Chișinău timp de câteva zile, aproape o săptămână. În această perioadă am economisit suma de circa 15 mii de lei pe zi. (…) Nu avem nevoie să economisim 15 mii de lei pe zi într-o capitală cu circa un milion de locuitori. (…) Este întuneric, este nesigur atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi.

(…) Volumul de energie electrică pentru iluminarea orașului, pentru o oră în zi, total timp de șapte zile, este de 0,02% din volumul total de energie electrică consumată pe țară timp de o săptămână. Ceea ce este un volum foarte neînsemnat. Economia de 15 mii de lei pe zi pentru un milion de locuitori, este 0,000015 bănuți, adică, practic nimic. Ceea ce putem să asigurăm.

Având în vedere riscurile care sunt în perioada de seară, când toți oamenii, copiii merg spre casă, cred că nu mai este oportună deconectarea iluminatul stradal în orele de vârf. (…) Revenim la normal, am terminat cu experimentele”, a anunțat Ion Ceban în cadrul ședinței serviciilor municipale din capitală.

Pe 25 octombrie, Ion Ceban a anunțat că a fost luată decizia de conectare cu o oră mai târziu și deconectarea cu o oră mai devreme a iluminatului stradal din capitală. Totodată, „s-a decis deconectarea oricăror instalații care nu sunt vitale pentru procesele tehnologice și nu afectează securitatea și sănătatea cetățenilor”.

Între timp, potrivit lui Ceban, subdiviziunile Primăriei municipiului Chișinău pregătesc planul de eficientizare energetică, care va fi ajustat conform cerințelor impuse și prezentate de Guvern.

„(…) Primăria Chișinău așteaptă decizia Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale și recomandările care sunt obligatorii pentru toate autoritățile (…). Referitor la deconectările energiei electrice pe străzi, în parcuri și curți de bloc pe un termen mai lung, se va discuta la ședinta CSE unde vor fi analizate riscurile, astfel încât să nu fie în detrimentul siguranței cetățenilor. Iluminatul decorativ a fost deconectat de municipalitate, excepție fac cele care sunt direct legate de iluminatul stradal. Cât privește iluminatul decorativ la unii agenți economici, Primăria va solicita la fel prin decizia CSE ca agenții economici să le deconecteze. Rugăm toți locuitorii să economisească”, a spus Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În contextul necesității întreprinderii măsurilor pentru reducerea consumului de resurse energetice și evitării întreruperilor de energie electrică pe perioada stării de alertă pe piața energiei electrice din R. Moldova, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a anunțat despre inițierea consultărilor proiectului Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova (CSE) elaborat în acest sens.

Astfel, membrii CSE propun reducerea iluminatului interior a clădirilor cu cel puțin 30%, acolo unde este posibil și deconectarea acestuia de îndată ce încăperile sunt neocupate; suspendarea funcționării scărilor rulante sau escalatoarelor între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00; deconectarea havuzurilor, vitrinelor, iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar, cu excepția iluminatului firmei entităților cu regim de activitate 24/24 ore; funcționarea instalațiilor de încălzire în regim minim sau la o temperatură corespunzătoare valorilor, dar nu mai mult de 19 grade Celsius. De asemenea, potrivit proiectului CSE, care este supus consultărilor publice, „nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00 pentru evitarea blocării în mers a acestuia”.

Anterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că, în R. Moldova există în continuare riscul de „deconectări masive” de la rețeaua de energie electrică. Potrivit viceprim-ministrului, deconectările ar putea avea loc „în mod special” între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00, atunci când se atestă un deficit de energie electrică.

Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Atunci, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că pe 22 și 23 octombrie nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Totodată, oficialul a menționat că „începând de luni (24 octombrie n. red.), vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică”.