Principală  —  IMPORTANTE   —   Prim-ministra Natalia Gavrilița a solicitat…

Prim-ministra Natalia Gavrilița a solicitat implicarea activă a instituțiilor de resort în fluidizarea traficului camioanelor care staționează de mai multe zile în punctele de trecere a frontierei de stat

Imagine simbol

Prim-ministra Natalia Gavrilița a solicitat instituţiilor de resort să se implice activ în fluidizarea traficului camioanelor care staționează de mai multe zile în punctele de trecere a frontierei de stat și să creeze condițiile necesare pentru șoferii care sunt în așteptare.

La începutul ședinței Cabinetului de miniștri, din 8 iunie, Natalia Gavriliță a menționat că „închiderea porturilor de la Marea Neagră și distrugerea infrastructurii feroviare a pus o presiune enormă pe logistica din regiune. Timpul de așteptare la ieșirea din Ucraina poate ajunge și la 5 zile, iar la ieșirea din R. Moldova este de 3-4 zile. Situația rămâne dificilă și la punctele de trecere din țările europene, timpul de așteptare fiind de o zi-două”, menționează Guvernul într-un comunicat de presă.

Totodată, prim-ministra a menționat că Executivul întreprinde deja acțiuni menite să îmbunătățească situația de la frontieră – au fost create coridoare pentru camioanele care transportă produse perisabile, dar și pentru cele fără marfă. De asemenea, se poartă discuții cu partea română pentru a crește viteza de procesare în punctele de trecere.

Rândurile de camioane la frontiera moldo-română s-au format în weekend din cauza unor probleme tehnice la posturile vamale de la frontiera română. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă luni, 6 iunie, de către Tatiana Șompol, purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal al R. Moldova, după ce în spațiul public au apărut mai multe imagini din care reiese faptul că zeci de tiruri, încărcate cu produse și mărfuri, au fost blocate la frontieră.

Potrivit lui Șompol, de la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, fluxul de mijloace de transport la frontieră a crescut considerabil. Astfel, agenții economici, care anterior exportau marfă spre frontiera moldo-ucraineană, în prezent se orientează spre frontiera moldo-română.

În mediu, responsabilii de la vama moldovenească susțin că procesează circa 600-800 de mijloace de transport cu marfă pe ambele sensuri ale frontierei, însă sâmbătă și duminică, 4-5 iunie, procesarea a fost mai mică, din motiv că în posturile vamale de la frontiera română au fost probleme tehnice la sistemele informaționale.

Rândurile de camioane la frontiera moldo-română s-au format în weekend din cauza unor probleme tehnice la posturile vamale de la frontiera română. Detalii de la Serviciul Vamal al R. Moldova – VIDEO

Ulterior, pe 7 iunie, în scopul acordării sprijinului oamenilor, care așteaptă de mai multe zile efectuarea controlului vamal între R. Moldova și UE, Ministerul Afacerilor Interne al R. Moldova a dispus ca angajații SMURD ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în comun cu angajații centrelor medicale ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), să asigure asistență medicală și psihologică șoferilor de camioane, care staționează timp îndelungat în punctul de frontieră Leușeni, pentru parcurgerea tuturor procedurilor vamale.

MAI anunță că șoferii camioanelor de mărfuri, care staționează în punctul de frontieră Leușeni, vor beneficia de asistență medicală și psihologică din partea centrelor medicale ale IGPF și SMURD