Principală  —  IMPORTANTE   —   Președintele Moldovagaz, despre suma de…

Președintele Moldovagaz, despre suma de 8,6 milioane de dolari propusă de Guvern Gazpromului: „Provoacă nedumerire”

Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, susține că suma de 8,6 milioane de dolari, propusă de Guvern concernului rus Gazprom pentru a stinge datoriile istorice ale companiei Moldovagaz, „provoacă nedumerire”.

„Un comentariu al SA „Moldovagaz” cu privire la auditul extern al datoriei față de PJSC „Gazprom” urmează să fie prezentat. Preliminar, cifra anunțată public de 8,6 milioane de dolari provoacă nedumerire în condițiile în care doar suma totală a datoriilor istorice și curente ale SA „Termoelectrica” și SA „CET-Nord” față de SA „Moldovagaz” pentru livrările de gaze naturale se ridică la 46 milioane de dolari și este confirmată de toate documentele necesare”, a declarat Vadim Ceban într-o postare pe contul său de Telegram.

Guvernul R. Moldova, în calitate de acționar, propune ca Moldovagaz să achite suma de 153 573 000 de lei (ceea ce la rata de schimb curentă constituie circa 8,6 milioane de dolari SUA) din pretinsa datorie către Gazprom și casarea a circa 700 de milioane de dolari. Anunțul a fost făcut miercuri, 6 septembrie, de către ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a făcut publice rezultatele auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz. Auditorii externi au constatat că Gazprom pretindea o datorie de 756 milioane dolari SUA (la data de 31 decembrie 2021), inclusiv pretinse datorii curente, dintre care la data de 31 martie 2022 Gazprom punea în discuție 709 milioane de dolari SUA.

Conform oficialului, recunoașterea acestei pretinse datorii de către Moldovagaz ar însemna că fiecare familie din țara noastră, care este conectată la gaze naturale, este datoare cu circa 1000 de dolari SUA.

Potrivit auditului, o mare parte din această pretinsă datorie nu a fost confirmată sau cel puțin nu poate fi executată. Astfel, pretinsa datorie în sumă de circa 276 milioane de dolari SUA nu are documente doveditoare.

„O altă pretinsă datorie, în sumă de circa 400 de milioane de dolari SUA, are termen de executare depășit, atât conform legislației moldovenești, cât și celei a Federației Ruse, pentru că decizii arbitrale pe aceste pretinse sume au fost pronunțate în perioada 2008-2020 și nu pot fi executate după un termen de 3 ani.

Mai mult, o sumă de 135 de milioane de dolari SUA a fost cheltuită de către Moldovagaz fără a fi aprobată de către ANRE. Din această sumă fac parte: 32 milioane de dolari SUA pentru construcția noului sediu din strada Pușkin; 46 de milioane de dolari SUA ca pierderi de gaze în rețea și 23 de milioane de dolari SUA ca investiții neaprobate”, a precizat ministrul.

Autoritățile de la Chișinău susțin că pot înainta o serie de pretenții financiare către Gazprom, care nu a plătit circa 160 de milioane de dolari SUA pentru tranzitul de gaze pe teritoriul R. Moldova începând cu anul 2007.

La câteva ore după publicarea raportului de audit, concernul rus Gazprom s-a arătat nemulțumit de rezultatele auditului asupra datoriilor istorice ale Moldovagaz către aceștia și a acuzat mai multe încălcări. Reprezentații companiei au declarat: „Categoric, Gazprom nu este de acord cu afirmațiile părții moldovenești și intenționează să continue să-și apere drepturile prin toate mijloacele posibile”.