Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Maia Sandu, după trecerea…

Președinta Maia Sandu, după trecerea în neființă a lui Nicolae Bulat: „Este o pierdere foarte mare pentru cultura și muzeografia din țara noastră”

Sursa foto: observatorul.md

„E o pierdere foarte mare pentru toți cei care l-au cunoscut, pentru cultura și muzeografia din țara noastră”, este reacția președintei R. Moldova, Maia Sandu, după anunțul privind trecerea în neființă a directorului Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat, diagnosticat cu o maladie gravă la creier.

Șefa statului afirmă că timp de peste 40 de ani, „Nicolae Bulat a slujit Cetății Soroca. A îngrijit și cultivat patrimoniul muzeului, a căutat soluții pentru restaurarea cetății și și-a folosit talentul pedagogic pentru a inspira mii de copii și tineri să-și cunoască mai bine istoria țării”.

„Am aflat cu adânc regret despre plecarea spre cele veșnice a istoricului și muzeografului Nicolae Bulat, directorul Muzeului din Cetatea Soroca, gardianul Cetății și cel mai cunoscut ghid turistic din Republica Moldova (…). Prin energia și curiozitatea sa, Nicolae Bulat a inspirat generații întregi și a dat un suflu nou Cetății Soroca, unul din monumentele istorice principale ale R. Moldova. E o pierdere foarte mare pentru toți cei care l-au cunoscut, pentru cultura și muzeografia din țara noastră. Spiritul luminos al gardianului Cetății Soroca vă dăinui în inimile noastre, ale celor care l-au cunoscut și i-au apreciat munca. Condoleanțe sincere familiei, prietenilor și celor apropiați. Dumnezeu să-l odihnească”, a spus Maia Sandu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Vineri, 9 septembrie, fostul deputat în Parlamentul R. Moldova Alexandru Cimbriciuc a anunțat că directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat, diagnosticat cu o maladie gravă la creier și care în luna august a fost transferat pentru continuarea tratamentului la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, s-a stins din viață.

„Cu tristețe vă informez că Nicolae Bulat nu mai este printre noi (…). Singurul lucru ce nu-l putem schimba în viață este destinul (…). Zbor ușor om bun spre cer. Dumnezeu să te ierte”, a afirmat Alexandru Cimbriciuc.

Pe 17 august 2022, fostul deputat în Parlamentul R. Moldova Alexandru Cimbriciuc a lansat un un apel pentru inițierea unei campanii de donații pentru a-l ajuta pe Nicolae Bulat să fie transportat la o clinică peste hotare, după ce acesta a suportat șase operații pe creier și se afla în stare gravă la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău. 

Cimbriciuc a anunțat atunci că apelul este adresat către „autoritățile locale și cele centrale, deputați, miniștri și toți oamenii de bună credință”.

Pe 11 august, Observatorul de Nord a scris că directorul Muzeului de Istorie și Entografie din Soroca, Nicolae Bulat, a suferit o intervenție chirurgicală. Nicolae Bulat a fost diagnosticat cu o maladie gravă la creier.

Nicolae Bulat s-a născut pe 10 februarie 1952 în satul Cureșnița, raionul Soroca. Este profesor, muzeograf, istoric și scriitor, deținătorul mai multor distincții. Timp de mai mulți ani a fost director al Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca.