Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Premierul Chicu anunță că de…

Premierul Chicu anunță că de la 1 iunie vor fi ridicate marea majoritatea a restricțiilor

Premierul Ion Chicu susține că de la 1 iunie vor fi ridicate mai multe restricții impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Șeful Executivului a precizat că situația privind răspândirea COVID-19 va fi analizată pe parcurs, iar în dependență de rezultate, vor fi luate decizii cu privire la relaxarea măsurilor.

„Sunt unele restricții care sperăm să se finalizeze la 31 mai și mă refer, în primul rând, la activitatea piețelor din Chișinău și Bălți și activitatea sectorului HoReCa. Sunt unele restricții care au însă termen până la 30 iunie. Remarc că vom analiza situația permanent și când vom avea posibilitatea, aceste restricții le vom ridica mai devreme. Am văzut ce se întâmplă în Europa. În multe state deja se creează premise pentru a ridica aceste stări de carantină, inclusiv din cauza faptului că situația economică se agravează. Examinăm și noi această situație. Vă spun, cu nivel înalt de probabilitate, că de la 1 iunie, marea majoritate a restricțiilor vor fi ridicate și la noi în țară”, a precizat premierul.

Ion Chicu a mai menționat că restricțiile impuse în prezent sunt obligatorii pentru toată lumea, inclusiv și pentru primarul de Bălți, Renato Usatîi, care a menționat anterior că piețele din Bălți vor fi deschise începând cu 19 mai.

În contextul expirării stării de urgență pe teritoriul R. Moldova, autoritățile au aprobat o nouă hotărâre care prevede măsurile și restricțiile ce vor fi impuse pentru perioada următoare în scopul prevenirii răspândirii noului virus.

Astfel, potrivit hotărârii adoptate la 15 mai, mai multe restricții au fost prelungite până la 30 iunie. Mai exact, rămâne în continuare valabilă interdicția cu privire la aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de trei persoane. Respectarea distanței sociale de un metru rămâne, la fel, obligatorie.

Tot până la 30 iunie a fost prelungită interzicea aflării persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement, dar și interzicerea aflării persoanelor în vârstă de peste 63 de ani, în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitatea stringentă.

Până la 30 iunie este interzisă și părăsirea teritoriului pentru persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu. Cât ține de organizarea diferitor întruniri, hotărârea luată de autorități prevede că este admisă organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentelor.

Rămâne valabilă și interzicerea activității unităților de agrement, recreere, sălilor de sport, centrelor sportive, bazinelor de înot, sălilor de fitness, teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, muzeelor și a altor unități pentru antrenamente și recreere.