Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Precizările noului director al CNA…

Precizările noului director al CNA cu privire la declarația de avere și interese pe care a depus-o pentru anul 2020

Iulian Rusu, noul director al Centrului Național Anticorupție (CNA), susține că informațiile cu privire la valoarea reală a tranzacției de vânzare cumpărare a apartamentului de 124 metri pătrați, procurat în 2020, precum și alte date relevante le va include în declarația de avere și interese conform noilor rigori ale legii.

Totodată, proaspătul șef al CNA afirmă că principalele venituri nu le-a obținut din calitatea de membru al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) sau director executiv adjunct, ci din contracte de consultanță „în principal, implementând proiecte finanțate de Comisia Europeană, Consiliul Europei, Banca Mondială, atât relevante pentru R. Moldova cât și pentru alte state atât membre ale UE cât și din cadrul CSI”.


Iulian Rusu a venit cu mai multe precizări privind declarația de avere și interese pe care a depus-o pentru anul 2020 la o zi după ce a fost numit în funcția de director al CNA.

„Declarația de avere a fost depusă în termen de 3 săptămâni de la intrarea în funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției (20 octombrie 2021) și este pentru anul 2020. Odată cu încheierea mandatului de secretar de stat și preluarea funcției de Director CNA voi urma să depun încă câte o declarație de plecare din funcție și de intrare într-o funcție nouă, precum și pentru tot anul 2021, urmare a modificărilor la Legile nr. 132/2016 și 133/2016, prin intermediul Legii nr. 107/2021 din 07.10.2021, intrată în vigoare la 29 octombrie 2021. Astfel, față de perioada anului 2021 declarațiile de avere urmează a fi depuse conform noilor rigori. Un Regulament al ANI va clarifica modul în care urmează a fi depuse declarațiile de avere în baza noilor rigori. La depunerea declarației de avere și interese m-am condus de legea în vigoare, care stabilește că pentru bunurile imobile se menționează valoarea cadastrală a bunului imobil (Anexa nr. 1, capitolul III – bunuri imobile din legea nr. 133/2016 în redacția înainte de modificările operate prin Legea nr. 130/2021).

Modificările care s-au regăsit în Legea nr. 130/2021, inclusiv ce țin de declararea valorii reale a bunurilor, le-am promovat în trecut pentru a asigura o transparență a averii persoanelor publice. Informațiile cu privire la valoarea reală a tranzacției de vânzare cumpărare a apartamentului de 124 mp, precum și orice alte date relevante le voi include în declarația de avere și interese conform noilor rigori ale legii. Pentru toți cei curioși menționez aici prețul pe care l-am achitat pentru apartament este de 84 mii euro. Pentru a anticipa întrebări legate de capacitatea mea de a achita acest preț, menționez că venituri similare celor declarate din anul 2020, le-am obținut pe parcursul ultimilor 7 ani, perfect legal, cu achitarea tuturor impozitelor prevăzute de Codul Fiscal (…)”, a spus Rusu într-o postare pe Facebook.

Iulian Rusu, noul director al Centrului Național Anticorupție (CNA), declară că deține în proprietate două apartamente, două automobile, iar pe parcursul anului 2020 a avut venituri oficiale de circa 1,2 milioane de lei din activitatea de la mai multe ONG-uri, atât din țară, cât și de peste hotare.

Iulian Rusu, noul director al CNA a depus declarația de avere și interese personale în octombrie 2021, la scurt timp după ce a fost numit secretar de stat la Ministerul Justiției.

CITIȚI și: Centrul Național Anticorupție are un nou director

El a declarat că deține în proprietate două apartamente, unul de 124 de metri pătrați, procurat în 2020 și altul de 78 de metri pătrați, cumpărat în 2008, în urma unui contract de investiții. Prospătul șef al CNA declară că deține și două garajuri, ambele procurate în anii în care a cumpărat și apartamentele, dar și o altă încăpere imobiliară de aproape 15 metri pătrați.

Rusu mai declară că deține și 1/2 cotă parte dintr-un teren cu suprafața de aproape cinci ari, în Orhei, obținut în urma Deciziei Consiliului Orășenesc Orhei din 2010 și a unei hotărâri a Judecătoriei Orhei din 2013.

Pentru desemnarea lui Iulian Rusu în funcția de director al CNA au votat 57 de parlamentari. Astfel, Iulian Rusu a fost numit joi, 3 februarie, în funcţia de director al CNA de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat consecutiv.