Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Precizările ANSP despre laboratoarele în…

Precizările ANSP despre laboratoarele în care sunt efectuate testele pentru COVID-19

Testele pentru detectarea virusului care cauzează infecţia COVID-19 se efectuează, actualmente, în laboratorul virusologic al Agenției Naționale de Sănătate Publică şi 2 laboratoare private din R. Moldova, după ce a fost validată metoda de diagnostic, prin tehnici de biologie moleculară (RT-PCR) certificate.

„Pentru înlăturarea incertitudinilor apărute în spațiul public, menționam că inițial, testele erau efectuate prin două reacții diferite, una prin prelevarea probelor de sânge (în laboratoarele private), alta prin lavaj (în laboratorul ANSP), ambele omologate. Ulterior, această discrepantă a fost înlăturată”, spun reprezentanții ANSP.

Totodată, aceștia precizează că materialul biologic (tampon nazo-faringial) este colectat conform algoritmului în condiții speciale de către personalul medical instruit.

ANSP informează că numărul de teste efectuate şi cel al cazurilor confirmate este raportat zilnic pentru gestionarea corectă a datelor.

Astăzi, 31 martie, membrii Cabinetul de miniștri împreună cu premierul Ion Chicu și angajații aparatului au mers la un laborator privat pentru a efectua teste la coronavirus. Acțiunea a avut loc anterior, autoritățile de la Chișinău declarau că testele pentru Covid-19 în instituțiile medicale private sunt, de fapt, o replică la cele oferite de Organizația Mondială a Sănătății, iar ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, declara că nu recomandă efectuarea testelor rapide în laboratoarele private.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Sănătății, membrii Guvernului au fost testați la un laborator privat pentru a economisi din testele deținute de laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), care, tot potrivit ministerului Sănătății, este unica instituție de stat din țară care deține teste oferite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS ) pentru diagnosticarea cu Covid-19.