Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Polițiștii anunță că au reținut…

Polițiștii anunță că au reținut persoana care a comunicat despre alertele false cu bombă de la Judecătoriile Centru și Buiucani, și de la Curtea de Apel Chișinău

UPDATE 19:13 Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că persoana care luni, 21 noiembrie, a efectuat două apeluri la serviciul unic 112, comunicând că Judecătoria Chișinău, sediile Centru și Buiucani sunt minate a fost identificată și reținută.

„Este vorba despre un bărbat de 41 de ani, locuitor al capitalei. Acțiunile de documentare și reținere au fost realizate de către polițiștii Direcției de poliție a capitalei, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Buiucani. La moment, organele de drept stabilesc toate circumstanțele”, anunță IGP.

Știrea inițială

Poliția anunță că alertele cu explozive anunțate luni, 21 noiembrie, la Curtea de Apel Chișinău, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, și Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani s-au dovedit a fi false. Potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), în urma verificărilor nu au fost depistate obiecte interzise ori explozibile.

Oamenii legi întreprind acțiuni de identificare a persoanelor care au sesizat prin intermediul serviciului unic 112 despre amplasarea obiectelor explozibile, mai anunță Poliția.

Poliția a fost sesizată luni, 21 noiembrie, prin intermediul serviciului unic 112 precum că la Curtea de Apel Chișinău, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, și Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, ar fi fost amplasate obiecte explozibile. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Diana Fetco, șefa secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP).

„Sunt alerte cu bombe la Curtea de Apel Chișinău, Judecătoria Centru și Judecătoria Buiucani. Apelurile au fost făcute cu puțin timp în urmă. Este vorba despre apeluri telefonice. În privința alertei de la Curtea de Apel Chișinău, apelul a fost efectuat de o doamnă”, a declarat Diana Fetco.

DOC Alerte cu bombă la Judecătoriile Centru, Buiucani și la CA, unde are loc examinarea apelului depus de „Avia Invest” în privința anulării notificării de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău

În vara acestui an, ZdG a realizat o investigație despre alertele false cu bombă care au „lovit” R. Moldova de la începutul acestui an. Până în august 2022, aproape 150 de alerte false cu bombă au fost anunțate în țara noastră, fiind vizate nu mai puțin de 885 de locații. Autoritățile sunt informate despre minarea unor instituții publice sau private fie prin intermediul poștei electronice, fiind utilizate servicii criptate de mesagerie, fie prin telefon. 

Cei care telefonează și anunță despre existența unor substanțe explozibile în anumite locații sunt prinși de poliție la scurt timp după înregistrarea apelurilor. Ei sunt cetățeni ai R. Moldova și telefonează, de obicei, fiind sunt sub influența băuturilor alcoolice, iar, ulterior, regretă fapta. ZdG a identificat și analizat profilurile câtorva dintre cei care, în ultimele luni, au emis alerte false cu bombă prin telefon.

Alertele prin e-mail, autorii cărora sunt mult mai dificil de descoperit, sunt toate în limba rusă și au mesaje diverse, care, adesea, se contrazic. În aceste cazuri, toate urmele autorilor duc în străinătate. În luna ianuarie, atunci când în R. Moldova a început primul val al alertelor cu bombă prin e-mail, poliția a identificat un minor dintr-un sat din Găgăuzia care a recunoscut că făcea parte dintr-un grup internațional care lansa mai multe alerte cu bombă în țările din regiune. „Este un copil obișnuit, ca și toți, dar, probabil, preferă să stea pe internet mai mult decât alții. S-a lăsat dus de val și a mers pe o linie greșită”, îl descrie diriginta acestuia. 

VIDEO În culisele alertelor false cu bombă: Cine terorizează R. Moldova?