Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Poliția oferă detalii despre încălcările…

Poliția oferă detalii despre încălcările depistate în procesul de vot. „Îngrădiri de drepturi fundamentale nu sunt admise. Fiecare cetățean poate să voteze”

Marin Maxian, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției a anunțat că alegerile se desfășoară fără incidente majore. Oficialul a punctat că plângerile depuse de concurenții electorali sunt examinate în regim real.

„Peste 207 sesizări cu privire la incidente și încălcări cu caracter electoral. Poliția examinează 21 de cazuri de agitație electorală. 10 dintre ele au fost examinte și nu s-au confirmat. 11 sunt în proces de examinare. Au fost înregistrate 5 cazuri de blocări de trasee. Care îngrădiri de drepturi fundamentale nu sunt admise. Fiecare cetățean poate să voteze”, a anunțat Maxian.

Poliția a documentat 20 de cazuri cu incidente cu bulegtinele de vot, în special fotografierea și plasarea buletinelor pe rețelele de socializare, fiind pornite proceduri contravenționale. În 76 de cazuri, poliția a intervenit cu examinarea și evaluarea modalității de transportare a alegătorilor, fiind înregistrate 9 încălcări privind transportarea alegătorilor. „Le examinăm pentru a le da o calificare juridică”, a spus Maxian.

„Au fost înregistrate 8 cazuri de incidente cu urna mobilă. Vorbim, în special, de modalitatea de sigilare, aplicarea semnăturilor, sigilare suplimentară. Materialele care sunt în adresa poliției vor fi adresate către CEC. 13 cazuri vizează bănuiala rezonabilă de corupere a alegătorilor. În cinci cazuri nu s-a confirmat. Alte 8 cazuri sunt în examinare. Se acumulează probe” , a precizat șeful adjunct al IGP.

„Am avut înregistrate cinci cazuri de nerespectare a măsurilor anti-covid. Am avut și două cazuri de împiedicare a exercitării dreptului la vot”, a anunțat Maxian. „În total, au fost prezentate 273 de sesizări despre presupusa organizare a transportului alegătorilor, din partea concurenților electorali. La o parte din sesizări poliția înfăptuiește acțiuni la fața locului”, a precizat Marin Maxian, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției