Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Poliția de Frontieră la raport:…

Poliția de Frontieră la raport: Un număr dublu de persoane au traversat frontiera în prima jumătate a anului. Peste o mie de persoane, documentate pentru migrație ilegală sau trafic de ființe umane

Numărul persoanelor care au traversat frontiera R. Moldova s-a majorat cu circa 109% în primele șase luni ale anului 2022, comparativ cu perioada similară a anului precedent, potrivit datelor prezentate de Poliția de Frontieră. Cele mai multe traversări au fost înregistrate pe sectorul de frontieră moldo-român, ponderea fiind de peste 60% din numărul total de traversări. Totodată, a crescut și numărul cererilor de traversare care nu au fost primit autorizare, fiind refuzată trecerea a 3 800 de persoane, cu aproximativ 205% mai multe decât în 2021.

În același timp, potrivit datelor statistice cu privire la migrația ilegală și traficul de ființe umane, pentru tentativa sau trecerea ilegală a frontierei de stat au fost documentate 1 191 persoane.

„Astfel că fenomenul migrației ilegale este în creștere considerabilă în raport cu valorile înregistrate în perioada similară a anului precedent. Majorarea de circa 52 ori a fost influențată de situația conflictului armat din Ucraina”, susțin autoritățile de frontieră.

Echipa managerială a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, în prezența Secretarei de Stat a MAI Jana Costache, a prezentat bilanțul activităților realizate de angajați în perioada semestrului I al anului 2022.

„Agenda a cuprins nu doar rezultatele și succesele înregistrate în domeniile de competențe, dar și lacunele, problemele, subiectele sensibile și riscurile identificate, totodată, fiind propuse și soluții pentru diminuarea acestora. De asemenea, raportorii au trecut în revistă cele mai importante realizări și au specificat prioritățile care urmează a fi îndeplinite până la încheierea acestui an”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF).

Una din problemele identificate este „fluctuația de personal” în cadrul IGPF, în acest sens secretara de stat a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a specificat că având o insuficiență de personal (200 funcții vacante și 400 funcții în moratoriu) angajații au reuși să gestioneze criza umanitară.

„O țară mică cu inimă mare! Este și despre oamenii de la frontieră, care au uimit prin statornicie și curaj. Apreciez enorm eforturile fiecărui polițist și polițistă de frontieră. În continuare vom pune temelie la îmbunătățirea condițiilor de muncă, prin asigurare logistică și de infrastructură, vom investi în pregătirea cadrelor și oferirea reală a creșterii în carieră, dar și vom promova abordări noi, inovative în misiunile noastre de securitate a frontierei de stat” a menționat șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi.

Totodată, șeful IGPF a punctat necesitatea fortificării dialogului cu populația și autoritățile locale, prin participarea alături de cetățeni în proiecte sociale, dar și de informare pe linia de activitate frontalieră, inclusiv stabilirea unei comunicări bazate pe încredere.