• Pliante antiunioniste, distribuite de o organizație autointitulată „Urmașii lui Ștefan”

  Pliante antiunioniste, distribuite de o organizație autointitulată „Urmașii lui Ștefan”
  Sursa: acebook.com/Aourmasiiluistefan
  20 martie 2018 | 17:28

  În ajunul Marii Adunări Centenare, preconizată să se desfășoare pe 25 martie în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, pliante cu „informații despre ce înseamnă unirea cu România” și care sunt „riscurile unirii” pentru R. Moldova sunt distribuite din numele Asociației Obștești „Urmașii lui Ștefan”. Președintele asociației, Dumitru Roibu, a declarat pentru ZdG că nu ar fi vorba despre o campanie antiunionistă, scopul activității fiind „aducerea contraargumentelor împotriva unionimsmului”. Istoricul Anatol Petrencu consideră că, fiind o țară democrată, Constituția ne oferă dreptul la libera exprimare, însă în cazul în care acțiunile incită la ură și acte de violență, autoritățile sunt obligate să intervină. Avocatul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco, susține că  libertatea de exprimare este o valoare fundamentală a democrației, dar nu una absolută, calificând mesajul promovat în pliante drept „o formă de intoleranță exprimată public.

  Deși pe pliante sunt inscripționate mesaje precum: „Moldova este Patria noastră și noi o vom apăra prin toate mijloacele posibile”, „Dacă va fi nevoie, patrioții Moldovei nu vor tăcea și vor apăra Patria nu prin vorbe, dar prin fapte”, președintele AO „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu, susține că acest lucru nu presupune un apel către ceva anume.

  „Doar menționează că pot apărea anumite grupuri de inițiativă în Moldova, care vor elabora și realiza filme documentare, cărți, manuale alternative, evenimente culturale, care vor avea menirea de a întări statalitatea poporului moldovenesc”, declară Dumitru Roibu.

  Potrivit lui Roibu, informația din pliante a fost elaborată împreună cu mai mulți colegi din alte organizații non-guvernamentale, dar și voluntari din cadrul organizației pe care o reprezintă.

  Pliantul conține și 17 puncte, care relevă „riscurile unirii cu România”, în viziunea AO „Urmașii lui Ștefan”. Printre acestea se numără: „Unirea cu România înseamnă privarea forțată de mii de hectare de pământuri”, „Unirea cu România ne va priva de propria istorie și identitate”, „Unirea cu România înseamnă trădarea lui Ștefan cel Mare, care a fost un mare patriot și apărător al statalității moldovenești”, „Unirea cu România înseamnă transformarea moldovenilor în rudele sărace ale românilor”, etc.

  Răspunsul integral oferit pentru Ziarul de Gardă de către AO „Urmașii lui Ștefan”:

  Solicitat de Ziarul de Gardă, istoricul Anatol Petrencu a declarat că într-un stat democrat, exprimarea este liberă, dar nu trebuie să incite la ură și la violență. Totodată, Pentrencu a calificat conținutul acestor pliante drept „intimidări bazate pe falsuri” și consideră că atunci când are loc incitarea la ură și la violență, autoritățile sunt obligate să intervină.

  „Ei nu au dreptul să ne sperie pe noi, să ne amenințe, mai ales, folosirea forței este inadmisibilă. În astfel de cazuri, trebuie să ne adresăm la organele de stat , la poliție, ca să fie atenți, să urmărească”, susține istoricul, amintind despre cazul deputatului PDM, Cornel Dudnic, care a declarat la o întâlnire a autorităților locale, care a avut loc în satul Tomai din raionul Ceadîr-Lunga că, în cazul în care R. Moldova se va uni cu România, el va fi primul care va lua arma pentru a apăra autonomia Găgăuziei .

  Dumitru Sliusarenco, avocat Promo-LEX, susține că modul în care sunt structurate mesajele din pliant și conținutul lor, sugerează că unionismul ar fi un curent ilegal, amoral, interzis, deși nu există premise obiective.

  „Eu aș zice că e o abordare discriminatorie și ca efect poate duce chiar la instigarea la violență, deși expres autorii nu fac referință la asta”, subliniază avocatul Promo-LEX, calificând mesajul promovat drept „o formă de intoleranță exprimată public.”

  Avocatul declară că libertatea de exprimare este o valoare fundamentală a democrației, dar nu una absolută. Din acest motiv, statul trebuie să asigure un echilibru între respectarea acestei valori și neadmiterea încălcării altora.

  Ce prevede legea și cum poate fi sancționat discursul de ură

  Legea cu privire la libertate de exprimare definește discursul de ură drept „orice formă de exprimare care provoacă, propagă, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul sau alte forme de ură fondate pe intoleranță”. În același timp, Legea cu privire la asigurarea egalității definește o formă similară de discriminare și anume: instigarea la discriminare, adică orice comportament prin care o persoană aplică presiuni sau afişează o conduită intenţionată în scopul discriminării unei terţe persoane pe baza criteriilor stipulate de prezenta lege.

  „În esență, discursul de ură este o formă interzisă de exprimare care face apel la stereotipuri și prejudecăți legate de rasă, culoare, etnie, naționalitate sau alte forme de intoleranță. Acest tip de discurs poate fi sancționat în diverse forme, de exemplu printr-o acțiune de defăimare în conformitate cu Legea cu privire la libertatea de exprimare, plângere de discriminare în baza Legii cu privire la asigurarea egalității și chiar plângere penală în conformitate cu art. 346, Cod Penal. În practică, din păcate, nici unul dintre aceste remedii nu este foarte eficient. Inclusiv din acest motiv, politicienii și persoanele publice din R. Moldova nu se sfiesc să utilizeze discursul care instigă la ură sau discriminare în calitate de instrument de manipulare sau „argumente” în dezbateri”, susține avocatul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco.

  Anul Centenarului Marii Unirii − motiv de scindare a societății?

  Peste 100 de localități din R. Moldova au semnat de la începutul anului declarații simbolice de unire. Declarațiile semnate de aleșii locali fac parte dintr-un proiect inițiat de Platforma Civică „Acțiunea 2012” care își propun ca în anul Centenarului Marii Unirii, cel puțin o sută de localități din R. Moldova să adopte decizii privind unirea celor două țări de pe ambele maluri ale Prutului. Deciziile au caracter simbolic și nu implică consecințe de ordin juridic sau administrativ. Drept răspuns, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a inițiat o contraacțiune, prin lansarea inițiativei de semnare a declarațiilor de „sprijin a statalității moldovenești”.

  Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă din 19 martie, Igor Dodon a calificat drept „provocare” manifestaţia unionistă care se va desfășura la Chişinău în data de 25 martie şi a avertizat că declaraţiile simbolice de unire a R. Moldova cu România, semnate de mai mult de 100 de primării cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri, pot avea şi consecinţe juridice, pentru că pe multe dintre ele s-a folosit ştampila oficială a primăriilor. „Situaţia a scăpat de sub control şi consecinţele pot fi foarte grave”, a subliniat Dodon. În cadrul interviului, Igor Dodon a ţinut să „avertizeze” și autoritățile de la Bucureşti că „prin susţinerea unor astfel de acţiuni există riscul major ca duşmanul numărul unu al R. Moldova, al moldovenilor, să fie românii”.

  Marșul Centenar va avea loc duminică, 25 martie la Chișinău în Piața Marii Adunări Naționale. Evenimentul are drept scop reunirea românilor din R. Moldova, România și diaspora sub același ideal – al Reîntregirii Naționale. Manifestația este organizată de Alianța pentru centenar, structură care înglobează asociațiile unioniste de pe cele două maluri ale Prutului și din afara granițelor țării.  În această zi, toată Mișcarea Unionistă va marca la Chișinău 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

   

  Foto antet: Dumitru Roibu, președintele AO „Urmașii lui Ștefan”
  Sursa: facebook.com/Aourmasiiluistefan

   

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  Mai mulți moldoveni din diaspora au inițiat o campanie de strângere a donațiilor, pentru a procura concentratoare de oxigen. Acestea ar urma să ajungă în centre medico-sociale unde rezidenți sunt persoanele vâr…
  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Astfel, cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină. Lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată joi, la…
  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat Statului Major General și comandanților de trupe ca, începând cu 23 aprilie, să asigure revenirea trupelor în punctele de desfășurare permanentă, scrie Novaya…
  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  DOC/ Peste 6 mii de doze de vaccin, administrate în ultimele 24 de ore

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că până astăzi, 22 aprilie, 109 899 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în R. Moldova. Dintre acestea, 6088 de doze au fos…
  DOC/ Peste 6 mii de doze de vaccin, administrate în ultimele 24 de ore

  COVID-19 în R. Moldova: 25 de decese și 618 cazuri noi, înregistrate în ultimele 24 de ore

  Alte 618 cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 25 de decese au fost confirmate astăzi, 22 aprilie, în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 3 cazuri sunt de import : Federația Rusă-1, SUA – 1, România-1, an…
  COVID-19 în R. Moldova: 25 de decese și 618 cazuri noi, înregistrate în ultimele 24 de ore