Principală  —  IMPORTANTE   —   Ping-pong de plângeri între Ceban…

Ping-pong de plângeri între Ceban și IGP pe subiectul ambuteiajelor din capitală

Sursa foto: ZdG

Primarul suspendat al municipiului Chișinău, Ion Ceban, anunță luni, 16 octombrie, că a depus o sesizare la Procuratura Generală (PG) pentru „verificarea acțiunilor conducerii Inspectoratului General al Poliției (IGP)”. La rândul lor, reprezentanții IGP susțin că polițiștii „care au fost umiliți public, fiind acuzați că ar crea intenționat ambuteiaje în capitală”, au depus o plângere prin care îl acuză pe Ion Ceban de calomnie.

Anunțul reprezentantului Primăriei municipiului Chișinău și al IGP vine la trei zile după ce candidatul partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN) pentru un nou mandat la șefia capitalei a acuzat Poliția R. Moldova că s-ar face vinovată de ambuteiajele din capitală. Drept răspuns, IGP anunța vineri, 13 octombrie, că au fost retrase toate echipajele de poliție care fluidizau traficul rutier.

De această dată, Ion Ceban acuză că „răspunsul conducerii IGP din seara zilei de vineri a fost unul neprofesionist, inadmisibil și a semănat mai mult cu un moft personal”. În context, reprezentanții IGP solicită repetat „să fie evitată implicarea Poliției în PR-ul electoral al actorilor politici”.

„(…) În zonă nu era înregistrat niciun accident rutier, nicio stradă închisă și nici un drum în reparație. Sunt sigur că polițiștii nu poartă nicio vină, probabil acestea sunt indicațiile superiorilor. Răspunsul conducerii IGP din seara zilei de vineri a fost unul neprofesionist, inadmisibil și a semănat mai mult cu un moft personal. De parcă ar fi spus: „M-am supărat și îmi i-au jucăriile și mă duc”.

Asta ar veni cum, noi ca administrație locală, când se aduceau critici că un drum, sau un trotuar este realizat neconform, iar eu aș fi declarat „ Dacă nu vă place, nu mai fac acest trotuar sau drum și mă duc de pe strada voastră”. Suntem în slujba cetățenilor, pentru a ne face corect și cu demnitate munca. Fiecare trebuie să cunoască acest lucru și dacă am sesizat despre o problemă, trebuie să fie verificată, dar să nu fie declarate supărările (…)”, a spus Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Solicitată de Ziarul de Gardă, Diana Fetco, șefa secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP), a declarat că agenții de patrulare care au fost acuzați că ar crea intenționat ambuteiaje în capitală au depus o plângere prin care îl acuză pe primarul suspendat al capitalei de calomnie.

„(…) Totodată recomandăm Administrației Publice Locale, în mod special conducătorului acesteia, să respecte art. 29 din Legea privind administrația publică locală nr. 436 din 2006 (inclusiv aliniatul 1, litera „l” din acest articol), în care este stipulat clar că organizarea circulației rutiere este o atribuție de bază a Administrației Publice Locale și este o responsabilitate directă a primarului. Amintim că, conform Regulamentului de activitate al Poliției nr. 547 din 2019, (punctul 9, subpunctul 1, litera „c”), Poliția are ca atribuții supravegherea și controlul circulației rutiere și nu fluidizarea traficului rutier care este competența Administrației Publice Locale (…)”, a spus Diana Fetco.

Vineri, 13 octombrie, primarul suspendat al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a acuzat Poliția R. Moldova că s-ar face vinovată de ambuteiajele din capitală. Într-o intervenție live pe pagina sa de Facebook, candidatul partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN) pentru un nou mandat la șefia capitalei a spus că „agenții de patrulare creează în mod artificial această problemă”.

La scurt timp după acea declarație, reprezentanții IGP au declarat că au fost retrase toate echipajele de poliție care fluidizau traficul rutier și urmau a fi ridicate dronele „pentru a arăta situația reală și cum se circulă fără implicarea oamenilor legii”.

Odată cu începutului noului an școlar, pe străzile din capitală se formează în mod constant ambuteiaje lungi.