Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Peste 7700 de indicatoare lipsesc…

Peste 7700 de indicatoare lipsesc pe drumurile naționale și locale din Moldova

În prima jumătate a acestui an, Inspectoratul Național de Patrulare a sesizat Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, cu privire la lacunele depistate în procesul de evaluare a stării drumurilor naționale și locale din țară din punct de vedere al securității rutiere.

Astfel, s-a depistat că pe drumurile naționale lipsesc 1721 de indicatoare, iar pe drumurile locale – 6035 de indicatoare, fapt ce sporește riscul producerii accidentelor rutiere. În același timp, 71 de tronsoane ale drumurilor naționale și 11 tronsoane ale drumurilor locale sunt considerate a fi periculoase, cu o frecvență sporită de producere a accidentelor rutiere. Top cinci astfel de porțiuni de drumuri naționale, sunt: Orhei, km. 33-34; Edineţ, km 78+200-79+200; Comrat, km 115-116; Anenii Noi, km 35-36; Călăraşi, km 52+700-53+700, unde, în doar primele patru luni ale anului, au fost înregistrate 58 de accidente rutiere cu peste 50 persoane traumatizate.

De asemenea, inspectorii pentru sistematizare a circulației rutiere din cadrul INP au expediat 135 de sesizări, în doar primele 4 luni ale acestui an, în adresa întreprinderilor rutiere teritoriale privind îmbunătățirea condițiilor de circulație a transportului și pietonilor pe segmentele de drumuri și străzi cu rată înaltă a accidentelor rutiere.

Pentru a diminua riscul producerii accidentelor rutiere, INP a propus în adresarea sa către minister:
-instalarea indicatoarelor de limitarea a vitezei de deplasare pe tronsoanele de drumuri respective și a indicatoarelor informative;
– iluminarea stradală a trecerilor de pietoni și construcția parapetului pietonal în locurile periculoase prin localități;
-divizarea fluxurilor de circulație a automobilelor cu parapet de siguranță median;
-semnalizarea și amenajarea corespunzătoare a locurilor de întoarcere a transportului.

Scopul acestor verificări, organizate de INP este aprecierea stării tehnice a drumurilor privind corespunderea lor la normele și cerințele pentru siguranța rutieră pentru a reduce rata de accidente rutiere și a asigura securitatea participanților la trafic.