Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Peste 200 de copii din…

Peste 200 de copii din R. Moldova și Ucraina se odihnesc gratuit împreună la tabăra de vară din Vadul lui Vodă

200 de copii din R. Moldova și Ucraina sunt primii din cei circa 900 care se vor odihni la tabăra „Perlele Nistrului” din Vadul lui Vodă pe parcursul lunii august. Atât copiii din R. Moldova, cât și cei din Ucraina au fost cazați gratuit datorită eforturilor realizate de Guvern și partenerii de dezvoltare, anunță Centrul Unic de Gestionare a Crizei (CUGC).

Inițiativa de intensificare a procesului de integrare socială a copiilor refugiați din Ucraina vine din partea Centrul Unic de Gestionare a Crizei (CUGC), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS).

Selectarea și acceptarea în programul taberelor gratuite a copiilor din Ucraina și R. Moldova a avut loc în baza cererilor de înscriere a familiilor de refugiați și administrațiilor publice locale în comunitatea cărora sunt refugiați din țara vecină.

„La tabără au fost acceptați copiii din familiile care au cazat acasă ucraineni refugiați. Un alt criteriu de bază a reprezentat entitățile în care au fost instituționalizați copiii din Ucraina. La fel, am selectat copii și din familiile social-vulnerabile. Scopul nostru comun este de a facilita integrarea tuturor acestor copii în comunitatea noastră”, a subliniat Adriana Cazacu, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării.

Potrivit CUGC, fiecare dimineață la tabăra „Perlele Nistrului” din Vadul lui Vodă începe cu imnul R. Moldova și cel al Ucrainei, simbolizând incluziunea copiilor din tabără, dintre care mai mult de jumătate sunt din familii refugiate din țara vecină.

„Vizita reprezentanților Guvernului și ai partenerilor de dezvoltare a avut loc în ziua în care la tabără s-a celebrat ziua îmbrățișărilor, copiii sărbătorind prin îmbrățișări, muzică și dans. (…) Tabăra de odihnă рunе la dispoziția copiilor cazare, 4 mese ре zi, dar și o serie de activități menite să încurajeze relaționarea copiilor prin acțiuni de divertisment, рrоgrаme artistice și competiții culturale și sportive”, anunță CUGC.

Taberele de vară pentru cei 900 de copii sunt organizate cu suportul financiar al Fundației Soros din Moldova, UNICEF Moldova și Catholic Relief Services (CRS). Transportarea copiilor spre tabăra din Vadul lui Vodă este asigurată de Agenția ONU pentru Refugiați.