Principală  —  IMPORTANTE   —   Peste 12 mii de cetățeni…

Peste 12 mii de cetățeni au intrat în R. Moldova în ultimele 24 de ore: de la miezul nopții, toate cursele din și spre Marea Britanie vor fi suspendate

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 17 292 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 12 296 traversări persoane, dintre care 9 432 treceri la frontiera moldo-română,  1 246 treceri la frontiera cu Ucraina și  1 618 treceri aeriene. 

Din data de 23 decembrie, ora 00:00, Republica Moldova suspendă toate cursele aeriene de pasageri din și spre Marea Britanie.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost:

  • PTF Leușeni – 5 409 traversări persoane;
  • PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 1 618 traversări persoane;
  • PTF Sculeni – 1 324 traversări persoane;
  • PTF Giurgiulești-Galați – 1 069 traversări persoane;
  • PTF Costești – 907 traversări persoane.

Vezi Harta punctelor de trecere a frontierei sistate și active:http://www.border.gov.md/index.php/ro/harta-punctelor-de-trecere

Totodată, pe parcursul a 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:

  • – zece persoane au încălcat regimul zonei de frontieră și al punctelor de trecere;- un caz de trafic ilegal de bunuri;
  • – doi cetățeni străini au încălcat termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;
  • – zece persoane au fost identificate la trecerea frontierei cu consemn național;
  • – un document falsificat depistat la trecerea frontierei de stat;
  • – 67 de persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice (art.76′ al CC al RM).

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 17 292 persoane și completate 11 363 fișe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19 (febră, rinoree, tuse seacă).

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 114 apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei și sunt informați despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului.

În conformitate cu prevederile Hotărârii nr.35 a CNESP din 27 noiembrie 2020, sunt prelungite măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova.

Astfel, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecţiei Sociale în continuare stabilește lista ţărilor cu risc epidemiologic sporit sau scăzut de transmitere a COVID-19, clasificate în zone roşii şi verzi. Această listă se actualizează o dată la 14 zile, în ziua de vineri şi intră în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare.

Se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a străinilor și apatrizilor care declară că vin din țările clasificate ca zonă verde și se interzice celor care vin din țările clasificate ca zonă roșie, cu excepții.

Totodată, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din ţările clasificate ca zonă verde, nu vor completa Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligaţi de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile. Este important dacă punctul de pornire este situat într-o țară clasificată ca zonă verde, iar în timpul călătoriei au fost tranzitate țările clasificate ca zonă roșie, persoana este calificată ca venită din zona roșie.

Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova este efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:

  • – Giurgiulești-Galați, rutier – Giurgiulești-Reni, rutier;
  • – Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Leușeni-Albița, rutier;
  • – Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Palanka-Maiaki-Udobnoe, rutier;
  • – Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Tudora-Starokazacie, rutier;
  • – Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Criva-Mamalîga, rutier.