Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Persoanele păgubite în urma jafului…

Persoanele păgubite în urma jafului de la MAIB anunță proteste. Reacția băncii

Sursă foto: realitatea.md

Persoanele care au avut de păgubit de pe urma jafului din 6 iulie de la o sucursală a băncii comerciale „Moldova-Agroindbank” (MAIB) din sectorul Buiucani anunță că vor protesta până le vor fi restituiți toți banii. Mai mult, aceștia acuză MAIB că ar fi organizat jaful și că ar avea „un comportament viclean”. De cealaltă parte, banca subliniază că declarațiile sunt nefondate și că respectă dreptul lor de a protesta.

Veaceslav Șevciuc, reprezentant al unei persoane păgubite și al grupului de 20 de protestatari, afirmă că oamenii au aflat despre posibilitatea de a depune bunurile pe site-ul băncii, iar după jaf oferta publică, în care era menționată sintagma „garantare integrală” și care nu era inclusă în contract, a dispărut.

După ce au depus bunurile în casete, oamenii ar fi reclamat băncii despre ,,încălcările condițiilor de siguranță care contravin flagrant standardelor”:

  • instalarea utilajelor de urmărire video în camera de păstrare, clienții erau monitorizați, se vedea ce depun în caseta de siguranță;
  • deconectarea sistematică a electricității în camera de păstrare, clienții intrau în camera de siguranță cu lanterna.

Totuși, banca a dat asigurări că banii vor fi păstrați „în condiții de siguranță integrală”, iar la 6 iulie, ora 17:00, clienții au fost anunțați printr-un SMS despre jaf.

La 9 iulie conducerea MAIB le-a spus oamenilor că banii vor fi restituiți în două etape: câte 500 de mii de lei, iar apoi restul, „prin prezentarea argumentelor cât am depus la păstrare”.

„A doua zi ni s-a spus că vom completa o cerere pentru prima etapă și că nu va fi limita de 500 de mii de lei, dar formularul conținea în mod expres condiția de limitare prin care noi am fi declarat că nu vom mai avea obiecții după ce vom primi 500 de mii de lei. Banca a spus că pentru deponenții care au avut mai mult de 500 de mii de lei era un alt formular, pe care l-a scăpat din vedere, dar tot era o condiție de limitare. Astfel, am scris o cerere în formă liberă, prin care am cerut recuperarea banilor furați în două etape. Astfel, la 16 iulie am depus cererea de compensare pentru prima etapă, iar la 19 iulie banca a restituit 500 de mii de lei. La 21 iulie, am depus cerere pentru partea restantă, iar la 25 iulie banca a spus că nu întoarce banii furați. Vinerea trecută am aflat că banca, de fapt, ne-a dus de nas și a făcut declarații false; nu și-a onorat angajamentul față de clienți. Am găsit hoțul – MAIB”, se arată în comunicatul emis de 20 de persoane păgubite.

Oamenii acuză MAIB de comiterea a „două infracțiuni”: neglijență și furt, adăugând că „se dorește mușamalizarea cazului, banca depune eforturile să nu se cunoască cine este organizatorul furtului”.

„Furtul a fost organizat din interiorul MAIB, cu atragerea executorului din exterior. Banca a deconectat toate sistemele de alarmă, de urmărire video, care lucrează independent și autonom, hoții au intrat fără frică, au distrus fără grabă cele 84 de casete, au fost siguri că nu va apărea grupa de intervenție operativă. Evident, așa furt putea fi organizat doar de bancă”, mai spun persoanele păgubite, care precizează că MAIB a ignorat notificările companiei de pază despre necesitatea schimbării sistemului de alarmă, care au venit pe parcursul ultimilor 3-4 ani.

Aceștia mai afirmă că banca a ,,hotărât să nu despăgubească clienții, ci să investească în articole mediatice preplătite, unde banca se laudă de rezultatele sale și face declarații false”.

Totodată, potrivit lui Veaceslav Șevciuc, camera de păstrare are pereți subțiri, iar casetele sunt executate dintr-un material mai subțire decât al cutiilor poștale.

Prin urmare, 20 de persoane depăgubite anunță că vor protesta la sediul central al băncii până vor primi toți banii și cer MAI „să pornească o urmărire penală contra MAIB ca persoană juridică; vom cere despăgubirea completă și despăgubire morală în același volum”.

Într-o reacție oferită pentru ZdG, MAIB precizează că declarațiile sunt nefondate și sunt nepotrivite până la finalizarea anchetei.

„Clientul nu a avut obligaţia de a declara băncii bunurile deţinute în casetă, prin aceasta fiindu-i asigurată confidenţialitatea depunerilor. Banca, deoarece nu cunoştea conţinutul casetei de siguranţă, asumându-şi obligaţia de a asigura confidenţialitatea depunerilor, nu a avut obligaţia de a răspunde pentru bunurile păstrate în casetă şi, prin urmare, de a restitui conţinutul/echivalentul conţinutului păstrat în casete în cazul survenirii unei situaţii în care integritatea bunurilor păstrate în casete ar fi avut de suferit. Cu toate acestea, ţinând cont de cazul de force-major intervenit, banca, cu titlu de excepţie şi asumându-şi o încredere în onestitatea şi corectitudinea clienţilor, a căror casete de siguranţă au fost sparte în urma furtului produs la 06.07.2019, a luat totuşi decizia de a compensa până la jumătate de million de lei fiecărui client păgubit, fără a aştepta rezultatele anchetei şi bazându-se exclusiv pe declaraţiile acestor persoane. O astfel de decizie nu a mai fost luată anterior nici la nivel naţional, nici la nivel regiona. Reiterăm că majoritatea clienţilor, inclusiv cei care protestează,  au primit compensaţia anunţată în termene extrem de restrânse – 1 maxim 4 zile. MAIB contează în continuare pe accelerarea anchetei pentru a identifica infractorii şi a recupera bunurile. Până atunci, fiecare client este în drept să procedeze cum consideră necesar în limita cadrului legal existent. Respectăm dreptul lor la protest, dar sperăm ca aceste proteste să fie desfăşurate de către aceste persoane cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare. Totodată, înţelegem că şi exercitarea dreptului la un proces corect în instanţă nu este exclusă. Referitor la declaraţiile calomnioase făcute astăzi la o conferinţă de presă, menţionăm că acestea sunt nefondate, deoarece nu au fost prezentate argumente şi probe care să demonstreze cele vociferate. Orice declaraţii la acest subiect sunt nepotrivite, până la finalizarea deplină a anchetei”, este menționat în comunicatul trimis de MAIB la adresa redacției ZdG.

Sursă foto: realitatea.md