Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Persoanele care au provocat violențe…

Persoanele care au provocat violențe la 20 ianuarie au fost identificate, nu și reținute

Ministerul Afacerilor Interne a stabilit identitatea tuturor persoanelor implicate în provocarea și comiterea acțiunilor violente din 20 ianuarie, când Parlamentul a votat noul guvern, condus de Pavel Filip. Persoanele însă, nu au fost reținute până la acest moment, deoarece trebuie respectată procedura de anchetă, a declarat astăzi ministrul de Interne, Alexandru Jizdan.

În urma protestului de la Parlament, 27 de poliţişti au avut de suferit, dintre care 11 au fost spitalizaţi. Îngrijiri medicale au solicitat și patru protestatari. Totodată, mai mulţi oameni ai legii au fost deposedaţi de bastoane, căşti de protecţie, telefoane mobile de serviciu şi scuturi.

Potrivit șefului adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, au existat discuții cu organizatorii protestului de la Parlament. Liderii opoziției au recunoscut că în mulțime se aflau și provocatori, dar au infirmat faptul că aceștia ar fi fost adepții partidelor care au organizat acțiunea de protest.

„Poliția a identificat persoanele care au încălcat legea. Astăzi, organul de urmărire penală a telefonat fiecare persoană identificată și i-a explicat că a provocat daune materiale sau leziuni corporale polițiștilor. Poliția a fost indulgentă, a apărat sediul instituției de stat, deși putea pune în aplicare și alte mijloace. Au fost evitate ciocnirile și violențele. Persoanele care au instigat la violențe, care au comis infracțiuni sunt identificate, iar azi au fost preîntâmpinate”, a menționat Gheorghe Cavcaliuc.

Oamenii legii au mulțumit instituțiilor de presă  pentru imaginile video oferite, care au permis identificarea tuturor persoanelor ce au provocat daune materiale sau leziuni corporale polițiștilor.

Acum urmează ca toate persoanele identificate să fie invitate pentru audieri, iar Procuratura va decide dacă acestea vor fi reținute.

Precizăm că Procuratura Generală a pornit un dosar penal pe cazul violențelor comise la sediul Parlamentului. Acțiunile sunt investigate sub aspectul comiterii infracțiunii de dezordini în masă (art.285 Cod Penal).

În acest context, oamenii legii au îndemnat cetățenii care vor participa la proteste, să nu admită provocări, violențe, încălcarea legalității și să se abţină de la acțiuni nedemocratice.