Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Percepțiile chișinăuienilor despre persoanele LGBT:…

Percepțiile chișinăuienilor despre persoanele LGBT: 65% sunt împotriva legalizării căsătoriilor persoanelor de același sex

Foto-simbol

Doar 7% din locuitorii orașului Chișinău susțin persoanele LGBT, în timp ce 37% au o atitudine neutră față de acestea. Datele au fost prezentate de Centrul de informații GENDERDOC-M în urma realizării unui studiu printre locuitorii or. Chișinău, care a scos la iveală că doar 55% dintre persoane au o atitudine negativă față de persoanele LGBT. Potrivit GENDERDOC-M, aceste date contravin semnificativ datelor folosite în discursul de ură a unor lideri politici și religioși, care susțin că 98% din populația Moldovei ar fi împotriva persoanelor LGBT.

Potrivit studiului realizat de Magenta Consulting, 65% din cei intervievați susțin că căsătoriile între persoanele de același sex nu trebuie legalizate în Moldova. În același timp, circa o pătrime a declarat că nu are o părere sau că această este neutră.

Studiul a mai subliniat că 69% dintre respondenți sunt de părerea că persoanele LGBT trebuie să aibă dreptul „să facă orice doresc, însă acasă, atâta timp cât nu-i vede nimeni”.

Dintre tipurile de discriminare analizate, respondenții au fost de părere că discriminarea pe bază de orientare sexuală este răspândită într-o măsură mai mare – 40% o consideră foarte răspândită și 31% – mai degrabă răspândită.

„În general, respondenții au manifestat o atitudine conservativă vizavi de normele de gen. 63% au menționat că mai degrabă bărbatul trebuie să se ocupe de întreținerea gospodăriei. 72% au fost de părerea că femeia trebuie să ia concediu de îngrijire a copilului. Totodată, 71% consideră că atât femeia, cât și bărbatul, trebuie să se ocupe de creșterea și educația copiilor”, este menționat într-un comunicat de presă al GENDERDOC-M.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 815 persoane cu vârsta cuprinsă între 25-45 ani și are o marjă de eroare de +-3,4%.

Potrivit unui clasament realizat de la ILGA Europe, R. Moldova se situează pe locul 41 din 49 de țări din regiunea europeană la capitolul respectării drepturilor și a egalității persoanelor LGBT.

Citiți și: