Principală  —  IMPORTANTE   —   Pe avionul monument din apropierea…

Pe avionul monument din apropierea Aeroportului Internațional Chișinău au fost desenate svastici, simboluri interzise în R. Moldova. Poliția s-a autosesizat și întreprinde măsuri pentru identificarea făptașilor

Sursa foto: ZdG

Pe avionul monument din apropierea Aeroportului Internațional Chișinău au fost desenate svastici, simboluri naziste, care sunt interzise în R. Moldova.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Natalia Stati, ofițeră de presă a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, a declarat că Inspectoratul General al Poliției (IGP) s-a autosesizat și ofițerii de investigație și urmărire penală întreprind măsuri pentru identificarea făptașilor.

„Poliția s-a autosesizat pe acest caz. La fața locului s-a deplasat grupul operativ al IP Botanica, pentru fixare și stabilirea tuturor circumstanțelor. Ofițerii de investigație și urmărire penală întreprind măsuri pentru identificarea persoanei care a comis această faptă. Toate circumstanțele cazului urmează a fi stabilite”, a declarat Natalia Stati pentru ZdG.

Răspândirea atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei glorificării acestor acțiuni sunt interzise în R. Moldova. Pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor care promovează războiul, persoanele fizice riscă o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9 000 până la 18.000 de lei.

Pe 20 aprilie curent, legea care interzice folosirea inclusiv a simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – literele „V”, „Z”, dar și panglica negru-oraj, a fost publicată în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Pe 14 aprilie, Parlamentul a votat, în lectură finală, un amendament la Codul Contravențional prin care se interzice pe teritoriul R. Moldova simbolurile care promovează războiul.